για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Συστροφή ωοθήκης

Συστροφή ωοθήκης

Η συστροφή ωοθήκης είναι μία σοβαρή και επείγουσα κατάσταση, κατά την οποία η ωοθήκη περιστρέφεται γύρω από τους συνδέσμους της, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η αιματική της παροχή. Η απόφραξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία, δηλαδή σε μειωμένη οξυγόνωση του ιστού. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη της ωοθήκης. Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

 

Τι προκαλεί τη συστροφή της ωοθήκης;

 

Η συστροφή δεν συμβαίνει τυχαία. Τις περισσότερες φορές, η ύπαρξη κύστης ή όγκου στην ωοθήκη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου, καθώς μεταβάλλεται το βάρος και η κινητικότητά της. Επίσης, το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, όπως σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, ευνοεί την εμφάνιση συστροφής. Παράγοντες όπως η παρουσία επιμηκυσμένων συνδέσμων, ή η αυξημένη κινητικότητα των γεννητικών οργάνων, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε περιστροφή του οργάνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συστροφή παρατηρείται χωρίς εμφανή προδιάθεση, ακόμα και σε φυσιολογικές ωοθήκες. Αυτό κάνει την πρόβλεψη δύσκολη και υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων.

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η συστροφή ωοθήκης;

 

Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι συνήθως αιφνίδια και έντονη. Ο πόνος κυριαρχεί και οδηγεί συχνά τη γυναίκα σε αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Απότομο και ισχυρό πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή τη λεκάνη
  • Ναυτία, έμετο και τάση για λιποθυμία
  • Δυσφορία, εφίδρωση ή αίσθημα κακουχίας
  • Αίσθημα πίεσης ή φουσκώματος στην κάτω κοιλιακή χώρα

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι διαλείπων, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάγνωση. Η παρουσία ήπιων συμπτωμάτων δεν πρέπει να εφησυχάζει, ειδικά σε γυναίκες με ιστορικό κύστεων ωοθηκών ή θεραπείας για υπογονιμότητα.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 

Η διάγνωση της συστροφής ωοθήκης βασίζεται σε συνδυασμό κλινικής εκτίμησης και απεικονιστικών εξετάσεων. Ο γυναικολόγος θα ελέγξει την κοιλιά για ευαισθησία ή μάζα και θα ζητήσει υπερηχογράφημα πυέλου με Doppler για να εκτιμήσει τη ροή του αίματος. Αν η αιμάτωση της ωοθήκης είναι μειωμένη ή απούσα, η υποψία για συστροφή ενισχύεται.

Σε περιπτώσεις που το υπερηχογράφημα δεν είναι διαγνωστικό, μπορεί να ζητηθεί μαγνητική τομογραφία, που παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη μορφολογία των γεννητικών οργάνων και τυχόν συνοδά ευρήματα.

 

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση;

 

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της συστροφής. Σκοπός είναι η αποσυστροφή της ωοθήκης και η αποκατάσταση της φυσιολογικής της αιμάτωσης. Η σύγχρονη ιατρική πρακτική προτιμά τη λαπαροσκοπική μέθοδο, καθώς προσφέρει άριστα οπτικά αποτελέσματα, λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός ελέγχει τη βιωσιμότητα της ωοθήκης. Αν η αιμάτωσή της αποκατασταθεί, το όργανο διατηρείται. Αν όμως παρατηρηθεί νέκρωση ή μη αναστρέψιμη βλάβη, τότε ενδέχεται να γίνει ωοθηκεκτομή, δηλαδή αφαίρεση της πάσχουσας ωοθήκης.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από τη συστροφή ωοθήκης;

 

Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Ενδεικτικές επιπλοκές είναι:

  • Απώλεια της ωοθήκης, με συνέπεια τη μείωση του αποθεματικού
  • Υπογονιμότητα, ιδίως σε γυναίκες με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό
  • Συμφύσεις στην πύελο, που δυσκολεύουν μελλοντική εγκυμοσύνη
  • Περιτονίτιδα ή σηψαιμία, σε περιπτώσεις εκτεταμένης ιστικής βλάβης

Η άμεση χειρουργική προσέγγιση περιορίζει τον κίνδυνο και εξασφαλίζει καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

 

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα;

 

Η συστροφή ωοθήκης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γυναικεία γονιμότητα, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από απώλεια του οργάνου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η έγκαιρη αποκατάσταση της αιμάτωσης επιτρέπει τη διατήρηση της αναπαραγωγικής λειτουργίας. Ακόμη και με μία λειτουργική ωοθήκη, πολλές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν φυσιολογική δυνατότητα σύλληψης.

Σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί το ωοθηκικό αποθεματικό μετά την αποκατάσταση, και εφόσον χρειαστεί, να εξεταστούν εναλλακτικές θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης, με εκτενή εμπειρία στη γυναικολογική χειρουργική, προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα και άμεση αντιμετώπιση περιστατικών όπως η συστροφή ωοθήκης. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ή χρειάζεστε καθοδήγηση, επικοινωνήστε μαζί του για υπεύθυνη διάγνωση και φροντίδα που προσαρμόζεται στις δικές σας ανάγκες.