για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Φυσιολογικός Τοκετός

Τι είναι ο φυσιολογικός τοκετός;

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο εξέρχεται μέσω του κόλπου. Αν και εξαρτάται από τον τύπο του, ο φυσιολογικός τοκετός είναι φυσικός τρόπος γέννησης που προκύπτει μεταξύ της 37ης και 41ης εβδομάδας κύησης. Ο τοκετός αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα, γι’ αυτό και η κάθε μία τη βιώνει διαφορετικά. Ωστόσο, υπάρχουν βασικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή προετοιμασία της μέλλουσας μητέρας.

 

Φυσιολογικός τοκετός: Είδη

Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις βασικούς τύπους:

 

Φυσιολογικός τοκετός: Στάδια

Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε τρία κύρια στάδια:

  1. Στάδιο διαστολής: Το πρώτο στάδιο ξεκινά με τις συστολές της μήτρας και καταλήγει στη διαστολή του τραχήλου. Στην αρχή, οι συστολές είναι αραιές και ήπιες σε ένταση. Στη συνέχεια, γίνονται πιο έντονες και συχνές, μέχρι τη στιγμή που γίνονται δυνατές και συνεχείς. Παράλληλα, η διαστολή του τραχήλου μεγαλώνει σταδιακά μέχρι να φτάσει τα 10 εκατοστά.
  2. Στάδιο εξώθησης: Το δεύτερο στάδιο ξεκινά όταν η διαστολή του τραχήλου είναι στα 10 εκατοστά. Αποτελεί την κύρια φάση της γέννας. Με την καθοδήγηση του γυναικολόγου, η μητέρα ξεκινά να σπρώχνει μέχρι το έμβρυο εξέλθει από τον κόλπο. Αυτό το στάδιο είναι διαφορετικό για την κάθε περίπτωση, καθώς ορισμένες φορές διαρκεί μερικά λεπτά, ενώ άλλες φορές διαρκεί ώρες.
  3. Στάδιο υστεροτοκίας: Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει την αποβολή του πλακούντα, μέχρι περίπου 30 λεπτά μετά τη γέννηση. Ο πλακούντας αποκολλάται από τη μήτρα και αποβάλλεται, ενώ η μήτρα συνεχίζει να συσπάται για να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος.

 

Φυσιολογικός τοκετός με επισκληρίδιο ή χωρίς;

Είναι αλήθεια ότι ο φυσιολογικός τοκετός, αν και είναι μια φυσική διαδικασία, συνοδεύεται από έντονο πόνο. Η απόφαση για το αν θα γίνει χρήση επισκληρίδιου ή όχι είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση, την οποία θα λάβει η μητέρα μετά από συζήτηση με τον Γυναικολόγο της.

Σε περίπτωση που η μητέρα καταλήξει στην απόφαση για επισκληρίδιο, η αναισθησία χορηγείται με ένεση γύρω από τη σπονδυλική στήλη. Μόλις ξεκινήσει τη δράση της, η γυναίκα δεν αισθάνεται πόνο από τη μέση και κάτω, με αποτέλεσμα να συμμετέχει ενεργά, χωρίς δυσφορία, στη διαδικασία.

Ωστόσο, αν δεν προχωρήσει με αυτή την επιλογή, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστεί τον πόνο, όπως οι αναπνευστικές ασκήσεις για χαλάρωση και διατήρηση του έλεγχο ή η χρήση μπάλας τοκετού για ανακούφιση της πίεσης.

 

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση μετά από τον φυσιολογικό τοκετό;

Η ανάρρωση μετά από φυσιολογικό τοκετό είναι γενικά ταχύτερη σε σύγκριση με την καισαρική τομή. Ενδεχομένως, τις πρώτες μέρες η γυναίκα να αισθάνεται ήπιους πόνους στη μήτρα και μια ευαισθησία στον κόλπο. Επίσης, το διάστημα της λοχίας συνοδεύεται και από αιμορραγία μεγαλύτερης έντασης  από την έμμηνο ρύση. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους μέσα σε λίγες ημέρες. Επιπλέον, μέχρι την έκτη εβδομάδα η μήτρα έχει επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση.

 

Φυσιολογικός τοκετός: Πλεονεκτήματα

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια μοναδική εμπειρία, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Καθώς η μητέρα δεν υποβάλλεται σε επέμβαση, αναρρώνει ταχύτερα, ενώ έχει μικρότερες πιθανότητες να βιώσει επιπλοκές.

Από την άλλη, τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό παρουσιάζουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό και καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.

 

Πώς να προετοιμαστώ για τον φυσιολογικό τοκετό;

Η σωστή προετοιμασία μπορεί να κάνει τον τοκετό πιο ομαλό και λιγότερο αγχωτικό. Οι σημαντικότερες συμβουλές περιλαμβάνουν:

 

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια φυσική και ασφαλής διαδικασία για τις περισσότερες γυναίκες. Παρότι συνοδεύεται από πόνο, η σωστή προετοιμασία και η κατάλληλη ιατρική υποστήριξη μπορούν να τον καταστήσουν μια θετική εμπειρία. Εάν είστε έγκυος και θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τον φυσιολογικό τοκετό και τις επιλογές σας, επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Δρ. Χάρη Χηνιάδη για εξατομικευμένη καθοδήγηση και προγεννητική φροντίδα.