Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες (PCO) αποτελούν μία συχνά εμφανιζόμενη ορμονική διαταραχή των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματος, προκαλώντας μία σειρά από διαφορετικά συμπτώματα.

 

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες ;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μία διαταραχή της υπερηχογραφικής εικόνας των ωοθηκών, η οποία επηρεάζει το 9-18% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως. Οι πολυκυστικές  ωοθήκες είναι ουσιαστικά η παρουσία πολλών κυστών στις ωοθήκες. Συγκεκριμένα, η χρήση του όρου υποδηλώνει τον σχηματισμό πολλών μικρών ωοθυλακίων (σάκοι με υγρό) που αναπτύσσονται κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς των ωοθηκών.


Πώς προκαλούνται οι πολυκυστικές ωοθήκες ;

Η αιτία πρόκλησης των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι γνωστή μέχρι και σήμερα. Ωστόσο,  υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών. Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν συνδεθεί με :

  • Γενετικούς παράγοντες : Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει συνδεθεί με γενετικούς παράγοντες, καθώς φαίνεται να είναι κληρονομήσιμο.
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος: Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης με την παρουσία διατροφικής ανισορροπίας, επηρεάζει συνολικά τη γυναίκα προκαλώντας ορμονικές διαταραχές
  • Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης : Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αυξημένη παραγωγής της προκαλεί την αύξηση της παραγωγής των ανδρογόνων, ενώ αποτρέπει την απώλεια βάρους, οδηγώντας στη παχυσαρκία.
  • Αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων : Η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων απο τις ωοθήκες αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης των πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν μικρή μόνο ποσότητα ανδρογόνων για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ωρίμανση των ωοθυλακίων.

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών;

Η ύπαρξη διαταραχών στις ωοθήκες και η εμφάνιση χρόνιων ζητημάτων, όπως χρόνια ανωοθυλακιορρηξία οφείλεται στις πολυκυστικές ωοθήκες.

Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) τα συμπτώμα εκδηλώνονται διαφορετικά στην εκάστοτε γυναίκα.

  • Ακανόνιστη περίοδος
  • Ακμή
  • Υπερτρίχωση
  • Αυξημένο βάρος / Παχυσαρκία
  • Διαβήτης
  • Αραίωση μαλλιών / Αλωπεκία
  • Υπογονιμότητα
  • Κόπωση και συχνούς πονοκέφαλους
  • Διαταραχές στη ψυχολογία
  • Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα λόγω της ακανόνιστης ωορρηξίας

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση ;

Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών βασίζεται στο  διαλκολπικό υπερηχογράφημα, το οποίο μπορεί να απεικονίσει την ύπαρξη πολλών μικρών ωοθυλακίων στις ωοθήκες.  Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ορμονολογικός έλεγχος μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Ο ορμονολογικός έλεγχος θα δείξει τα επίπεδα των ανδρογόνων, ενώ θα αποκλειστούν άλλες παθήσεις.


Πολυκυστικές ωοθήκες : Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία πολύπλοκή διαδικασία που απαιτεί την εμπειρία του Γυναικολόγου. Αυτό γιατί πολλές φορές, η θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών έχει συνδεθεί μόνο με τη λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων. Ωστόσο, οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν αντιμετωπίζονται μόνο με φαρμακευτική αγωγή, καθώς υπάρχουν κι άλλες φυσικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν αποτρέψουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Συνεπώς στην αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών συστήνουμε:

  • Τα αντισυλληπτικά χάπια που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κύκλου, ενώ μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της υπερβολικής τριχοφυΐας και ακμής.
  • Τη χορήγηση αντιγλυκαιμικών φαρμάκων.
  • Απώλεια βάρους και άσκηση. Η μείωση του βάρους κατά 10% μειώνει την πιθανότητα ανωοθυλακιορρηξίας και βελτιώνει τον κύκλο της γυναίκας.
  • Βελτίωση της διατροφής: Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι σημαντικό να πραγματοποιήσουν μία σειρά από διατροφικές αλλαγές, καθώς η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων (ζυμαρικά, ζάχαρη, λευκό ψωμί). Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Η κατάρτιση και εμπειρία του γυναικολόγου αποτελούν το σημαντικότερο εφόδιο στην  αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών. Εάν βρίσκεστε σε αναπαραγωγική ηλικία και αντιμετωπίζετε διαταραχές περιόδου,  επικοινωνήστε με τον Δρ. Χηνιάδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be–Live.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη