Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Λαπαροσκόπηση

Η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, δίνει στους ειδικά εκπαιδευμένους Γυναικολόγους τη δυνατότητα να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να κάνουν μεγάλες τομές στην κοιλιά των ασθενών. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται με τη μέθοδο της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;
Ο όρος Λαπαροσκόπηση σημαίνει την επισκόπηση της κοιλιάς διά μέσου μίας μικρής τομής μήκους λίγων χιλιοστών, από όπου εισάγεται μια ειδική κάμερα, το λαπαροσκόπιο.

Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται τόσο ως διαγνωστική μέθοδος όσο και για τη διενέργεια διαφόρων επεμβάσεων. Στην πρώτη περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να εξετάσει το εσωτερικό της κοιλιάς και να εντοπίσει κάποια πιθανή βλάβη. Στη δεύτερη περίπτωση, η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειρουργική θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων.

Λαπαροσκόπηση: Πώς γίνεται η επέμβαση;
Αρχικά, πραγματοποιείται μία μικρή τομή 1 εκ. κάτω από τον ομφαλό, μέσω της οποίας ο χειρουργός εισάγει το λαπαροσκόπιο στην κοιλιά της ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται, ο αρχικός έλεγχος των ενδοκοιλιακών οργάνων. Ακολουθεί η τοποθέτηση 2 – 3 επιπλέον ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων μέσω μικρότερων οπών 5 χιλιοστών στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, κάτω δηλαδή από τη γραμμή του μπικίνι.

Πόσο διαρκεί η λαπαροσκόπηση;
Η απλή διαγνωστική διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 30 λεπτά. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια επεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αφαίρεση κύστης ωοθήκης
Αφαίρεση ενδομητριώματος
Θεραπεία ενδομητρίωσης
Αφαίρεση ινομυώματος (ινομυωματεκτομή)
Θεραπεία εξωμήτριας κύησης
Λύση ενδοκοιλιακών συμφύσεων
Αφαίρεση ή απολίνωση σαλπίγγων
Υστερεκτομή

Τι πρέπει να γνωρίζει ο χειρουργός για τη λαπαροσκόπηση;
Ο χειρουργός πρέπει να είναι γνώστης αυτής της καινούργιας τεχνολογίας, τόσο από χειρουργικής πλευράς όσο και από πλευράς των μηχανημάτων. Πρέπει να γνωρίζει καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες.
Επιπλέον, οφείλει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στη χρήση της Λαπαροσκοπικής τεχνικής, ενώ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν επιπλοκές.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για τη λαπαροσκόπηση;
Είναι σημαντικό, ο Χειρουργός Γυναικολόγος να επιλύσει οποιεσδήποτε απορίες της ασθενούς πριν την οποιαδήποτε επέμβαση. Όσον αφορά στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, είναι σημαντικό για την ασθενή να γνωρίζει ότι η εγχείρηση ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί Λαπαροσκοπικά. Η πιθανότητα αυτή ανέρχεται περίπου στο 5%, εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος (π.χ. πολλές συμφύσεις ή μεγάλες ενδοκοιλιακές μάζες.
Σε αυτή την περίπτωση, ο χειρουργός μπορεί να ακολουθήσει την κλασσική μέθοδο διενεργώντας μια τομή στην κοιλιά. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι παρόμοιες με αυτές που συναντώνται στην κλασσική χειρουργική.

Λαπαροσκόπηση: Πλεονεκτήματα για τον χειρούργο
Με τη μεγέθυνση που παρέχει η κάμερα του λαπαροσκοπίου, ο γυναικολόγος έχει σαφώς περισσότερες δυνατότητες. Αρχικά, είναι σε θέση να δει με μεγάλη λεπτομέρεια ανατομικά στοιχεία που δεν θα ήταν τόσο ευδιάκριτα με την ανοικτή μέθοδο.
Επίσης, μέσω της αρχικής τομής έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όχι μόνο την πάσχουσα περιοχή ή το όργανο, αλλά όλη την ενδοκοιλιακή χώρα. Για παράδειγμα, σε μια γυναίκα που θα υποβληθεί σε κυστεκτομή, ο γυναικολόγος μπορεί ίσως να ελέγξει όργανα όπως το ήπαρ και το έντερο.
Ακόμα μια σημαντική δυνατότητα είναι εκείνη της καταγραφής της χειρουργικής επέμβασης σε DVD. Έτσι, αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για εκπαίδευση νεότερων χειρουργών.

Λαπαροσκόπηση: Πλεονεκτήματα για τον ασθενή
Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης είναι πολλαπλά. Αρχικά, η έλλειψη της χειρουργικής τομής μειώνει σημαντικά το εγχειρητικό στρες και τον μετεγχειρητικό πόνο. Σημειώνεται εδώ, πως η λαπαροσκοπική μέθοδος γρήγορα αντικατέστησε τις ανοικτές μεθόδους, γιατί σχεδόν εκμηδένισε τον πόνο.
Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος συνεπάγεται αφ’ ενός την καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, αφ’ ετέρου δε την κινητοποίηση του ασθενούς. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ημέρα της επέμβασης, με αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ο χρόνος νοσηλείας είναι συνήθως λιγότερος από 24 ώρες.
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, ενώ οι επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή όπως η λοίμωξη, η διάσπαση ή η μετεγχειρητική κήλη είναι σπάνιες.

Η προσφορά της λαπαροσκόπησης στη γυναικολογία
H Λαπαροσκόπηση επέτρεψε στους Γυναικολόγους να εκτελούν πολλές επεμβάσεις με ασφάλεια. Το φάσμα των επεμβάσεων που εκτελούνται σήμερα ολοένα και επεκτείνεται. Οι επεμβάσεις αυτές ωστόσο, πρέπει να διενεργούνται από Γυναικολόγους κατάλληλα εκπαιδευμένους στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Οι Γυναικολόγοι οφείλουν να γνωρίζουν καλά, αλλά και να σέβονται τόσο τα όρια όσο και τις δυνατότητές της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.
Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι εξειδικευμένος Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας, επιλέγει να εφαρμόζει εξατομικευμένες θεραπείες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού με τον ιατρό.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη