Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της μήτρας. Αυτό ακριβώς υποδεικνύει και η ετυμολογία της λέξης: ύστερος > μήτρα και σκοπεύω > παρατηρώ.

Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη διαγνωστική μέθοδο, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται μόνο για διαγνωστικούς λόγους. Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι και επεμβατική, με σκοπό την αφαίρεση ευρημάτων εντός της ενδομήτριας κοιλότητας. Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί μια υστεροσκόπηση πρέπει να έχει προηγηθεί υπερηχογράφημα, που έχει δείξει κάποιο εύρημα ή κάποια υποψία.

Μαζί με τη λαπαροσκόπηση είναι οι δύο ενδοσκοπικές τεχνικές που εφαρμόζονται ευρέως στη Γυναικολογία.

Σε ποιες περιπτώσεις διεξάγεται η υστεροσκόπηση;
Ο Γυναικολόγος πραγματοποιεί συνήθως έλεγχο με υστεροσκόπηση σε περίπτωση που μια γυναίκα έχει μεγάλη ή ανεξήγητη αιμορραγία. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σημαίνει την εμφάνιση μιας σειράς παθήσεων όπως:
Πολύποδες ενδομητρίου
Υπερπλασία
Ινομυώματα που βρίσκονται στην κοιλότητα του ενδομητρίου
Επίσης, η υστεροσκόπηση εφαρμόζεται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, όταν υπάρχει υποψία ενδομήτριων συμφύσεων ή διαφραγμάτων ή επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.

Διάκριση διαγνωστικής και επεμβατικής υστεροσκόπησης
Η μέθοδος της υστεροσκόπησης μπορεί να εφαρμοστεί τόσο για να διαγνωστικούς λόγους όσο και επεμβατικούς.

Διαγνωστική υστεροσκόπηση
Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαγνωστικής διαδικασίας και συμπληρώνει τον υπερηχογραφικό έλεγχο, εφόσον υπάρχει υποψία για την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας.

Επεμβατική υστεροσκόπηση
Πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία που διενεργείται χωρίς τομές. Κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση ο ιατρός μπορεί να αφαιρέσει τυχόν ευρήματα (π.χ. πολύποδες, ινομυώματα) και να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες του ενδομητρίου. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει (π.χ. laser, διαθερμία). Σε περίπτωση υπολειμμάτων κύησης, αυτά μπορούν να αφαιρεθούν με υστεροσκόπηση και τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου – του ρεζεκτοσκόπιου.

Σε ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να κάνει υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που παρουσιάζουν πρόβλημα με την περίοδό τους ή υπάρχει κάποια ένδειξη κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Κυρίως, οι γυναίκες αυτές είναι άνω των 20 ετών και έχουν κανονικά περίοδο ή είναι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Στις τελευταίες, υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανίζουν μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία.

Πριν την επέμβαση
Αρχικά, με τη συμβολή ενός αναισθησιολόγου, η γυναίκα υποβάλλεται σε αναισθησία ή μέθη, ώστε να μην αισθάνεται οποιαδήποτε ενόχληση. Ο γυναικολόγος θα σας έχει ενημερώσει ώστε να μην έχετε φάει ή πιει για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την επέμβαση. Ανάλογα με την περίπτωση, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις.

Πώς πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση;
Ο Γυναικολόγος εισάγει μία πολύ μικρή κάμερα μέσω του κόλπου στη μήτρα και με έγχυση φυσιολογικού ορού τη διογκώνει με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολύ καλή ορατότητα. Η κάμερα που είναι συνδεδεμένη πάνω στο υστεροσκόπιο μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της μήτρας απευθείας στην οθόνη του ιατρού.

Ανεξήγητη Υπογονιμότητα
Σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής μπορεί να προτείνει τη διενέργεια υστεροσκόπησης, ώστε να προσδιορίσει την αιτία της υπογονιμότητας. Μάλιστα, ενδέχεται να έχουν προηγηθεί προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο η γυναίκα να αδυνατεί να μείνει έγκυος. Με την υστεροσκόπηση θα εξεταστεί κάποια ενδεχόμενη πάθηση στη μητρική κοιλότητα που στέκεται εμπόδιο στην εγκυμοσύνη.
Η διαδικασία της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, σε ένα σύντομο βίντεο.

Η υστεροσκόπηση είναι ασφαλής διαδικασία;
Η υστεροσκόπηση είναι πράγματι μια αναίμακτη και ασφαλής διαδικασία, όταν διενεργείται από έναν έμπειρο και πιστοποιημένο Γυναικολόγο. Ο ιατρός φροντίζει για την ασφάλεια της ασθενούς καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ εκείνη μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. Το ότι δεν απαιτούνται τομές είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έτσι μειώνονται στο ελάχιστο οι επιπλοκές και ο χρόνος ανάρρωσης .

Η υστεροσκόπηση προκαλεί πόνο;
Η υστεροσκόπηση συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Καθόλη τη διαδικασία, η γυναίκα βρίσκεται σε αναισθησία, οπότε δεν αισθάνεται καμία απολύτως ενόχληση. Σπανίως, μετά την υστεροσκόπηση ενδέχεται να παρατηρηθεί ήπιος πόνος ή μια μικρή αιμορραγία.

Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Χάρης Χηνιάδης έχει εξειδικευθεί στη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική. Ο ιατρός έχει εφαρμόσει τόσο την διαγνωστική υστεροσκόπηση όσο και την επεμβατική υστεροσκόπηση σε πλήθος περιστατικών. Είναι μέλος του British Society for Gynaecological Endoscopy (BSGE), ενώ παράλληλα ενημερώνεται και μετεκπαιδεύεται πάνω στις νέες τεχνικές για την υστεροσκόπηση. Επικοινωνήστε κι εσείς μαζί του για να σας κατευθύνει ανάλογα με το πρόβλημά σας και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς!

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη