Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Άστατη Αιμορραγία του Κόλπου

Έχω αίμα παρόλο που δεν έχω περίοδο ή ωορρηξία. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει;
Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια του κύκλου είναι πολύ συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες και σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση.
Η αιμορραγία αυτή μπορεί να έχει έντονα χαρακτηριστικά, σαν περίοδος ή και στικτής αιμορραγίας με εμφάνιση λίγων κηλίδων αίματος.
Τα κυριότερα αίτια είναι:
Ορμονικές διαταραχές
Πολύποδας μήτρας
Υπερπλασία του ενδομητρίου
Ινομύωμα μήτρας
Σεξουαλική επαφή
Μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται διερεύνηση από ειδικό γυναικολόγο με υπερηχογράφημα, γυναικολογική εξέταση και πιθανόν ορμονικό έλεγχο.

Οι ορμονικές διαταραχές είναι πολύ συχνές και συνήθως αποτελούν αθώα αιτία η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα και αντιμετωπίζεται με μια σύντομη θεραπεία, η οποία τις περισσότερες φορές περιέχει το αντισυλληπτικό χάπι.

Ο πολύποδας της μήτρας είναι επίσης πάρα πολύ συχνή και επαναλαμβανόμενη αιτία αιμορραγίας. Η διάγνωσή του είναι εύκολη με υπερηχογράφημα και η αφαίρεσή του με υστεροσκόπηση είναι ο χρυσός κανόνας.
Το ίδιο ισχύει για την υπερπλασία του ενδομητρίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή, πολυκυστικές ωοθήκες, λήψη φαρμάκων, παχυσαρκία, διαβήτη κλπ.

Το ινομύωμα που προκαλεί άστατη αιμορραγία βρίσκεται συνήθως στο μυομήτριο και επηρεάζει το ενδομήτριο σε σημαντικό βαθμό, ώστε αυτό να αιμορραγεί σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Συνήθως τα ινομυώματα τα αφαιρούμε με λαπαροσκόπηση, αλλά αρκετές φορές είναι εφικτή η αφαίρεσή τους με επεμβατική υστεροσκόπηση.
Η αιμορραγία που προκαλείται από σεξουαλική επαφή οφείλεται σε τραυματισμό του κόλπου ή συχνότερα σε αυξημένη ευαισθησία του τραχήλου της μήτρας στην επαφή. Η περίπτωση αυτή οφείλεται συνήθως σε εκτρόπιο του τραχήλου που είναι μια κατάσταση η οποία δεν εμπνέει ανησυχία.

Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία συμβαίνει όπως το λέει και η λέξη σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Χρειάζεται κατά κανόνα διερεύνηση με υπέρηχο και υστεροσκόπηση για την διάγνωση πιθανού καρκίνου του ενδομητρίου.
Κατά συνέπεια η άστατη αιμορραγία χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχο από γυναικολόγο για να αποκλειστούν οι ύποπτες αιτίες και εν συνεχεία να θεραπευτούν οι καλοήθεις -το πιθανότερο- βλάβες.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη