Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση περιόδου. Στις περισσότερες γυναίκες, ο κύκλος έχει διάρκεια περίπου 28 μέρες. Ωστόσο, είναι αρκετά σύνηθες να έχει μια γυναίκα μικρότερο ή μεγαλύτερο κύκλο (από 21 μέχρι 45 μέρες). Ορισμένες γυναίκες δεν έχουν πάντα τακτικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Η περίοδός τους ενδέχεται να είναι πρώιμη ή καθυστερημένη και η διάρκεια και η ένταση της μπορεί να διαφέρει κάθε φορά.
Αίτια καθυστέρησης περιόδου
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια καθυστερημένη περίοδος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας αν δεν υπάρχει ενεργή προσπάθεια σύλληψης.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καθυστερημένη περίοδο.
Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται:
Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη αποτελεί τον πλέον συνήθη λόγο καθυστέρησης της περιόδου. Σε περίπτωση που η γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον Γυναικολόγο. Είναι προτιμότερο το τεστ εγκυμοσύνης να γίνει από τον Γυναικολόγο διότι τα σπιτικά τεστ μπορεί να δώσουν ασαφή αποτελέσματα.
Στρες
Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, να αλλάξει την καθημερινότητα και να επηρεάσει ακόμη και τον υποθάλαμο, το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις ή απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο.
Έντονη άσκηση
Η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να συντελέσει στην καθυστέρηση του κύκλου. Αυτό συμβαίνει διότι, μέσω της πολύωρης και απαιτητικής άσκησης, μπορούν να προκληθούν αλλαγές στις ορμόνες του θυροειδούς και της υπόφυσης.
Χρόνιες παθήσεις ως αίτιο για την καθυστέρηση περιόδου
Οι χρόνιες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο είναι: παθήσεις του θυροειδούς, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όγκοι της υπόφυσης (καλοήθεις ή κακοήθεις), ασθένειες των επινεφριδίων, κύστες, ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτης.
Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, τα σπασμολυτικά και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορεί να προκαλέσουν απουσία ή καθυστέρηση της περιόδου.
Μεταβολές σωματικού βάρους
Το υπερβολικό βάρος, το χαμηλό βάρος ή οι δραστικές αλλαγές στο βάρος έχουν αντίκτυπο στην περίοδο.
Εφηβεία
Μια έφηβη που είχε μόνο μερικούς κύκλους μπορεί να περάσει μήνες χωρίς να εμφανίσει άλλον κύκλο μέχρι να αποκτήσει έναν τακτικό κύκλο.
Θηλασμός
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο θηλασμός είναι μια μορφή αντισύλληψης. Αν και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος, δεν είναι 100% αποτελεσματικός. Ακόμα και αν δεν έχει ξεκινήσει η περίοδος όσο θηλάζει, ενδέχεται να μείνει έγκυος.
Εξωμήτρια κύηση
Μια εξωμήτρια κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται και αναπτύσσεται εκτός του ενδομήτριου της μήτρας. Αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Αλλαγές στη ζωή που συντελούν στην καθυστέρηση περιόδου
Μια αλλαγή στο πρόγραμμά δεν θα πρέπει να προκαλέσει την πλήρη απώλεια της περιόδου, αλλά μπορεί να προκαλέσει την έναρξη της περιόδου νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο.
Καθυστέρηση περιόδου – Πότε να επισκεφτείτε τον Γυναικολόγο σας
Η καθυστέρηση της περιόδου δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας. Κατά μέσο όρο, ένας εμμηνορρυσιακός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, ωστόσο και 40 ημέρες θα μπορούσαν να είναι εντός του φυσιολογικού εύρους.
Σε περίπτωση που μια γυναίκα έχει χάσει περισσότερες από μία περιόδους ή η περίοδος που έχασε συνοδεύεται από μη συνήθη συμπτώματα, κρίνεται απαραίτητο να επικοινωνήσει με τον Γυναικολόγο της.
Ορισμένα από τα συμπτώματα που καθιστούν την επίσκεψη στον Γυναικολόγο απαραίτητη είναι τα εξής:
Σε περίπτωση που έχετε καθυστέρηση περιόδου και επιθυμείτε περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Δρ. Χάρη Χηνιάδη. Η πολυετής εμπειρία του στη Μαιευτική και τη Γυναικολογία μπορεί να αποτελέσει για εσάς σημαντικό αρωγό στον εντοπισμό του αιτίου που προκαλεί την καθυστέρηση και την αντιμετώπισή του.