Όλοι γνωρίζουμε πως κάπνισμα και γονιμότητα είναι όροι άμεσα σχετιζόμενοι ο ένας με τον άλλο. Πώς, όμως, επηρεάζει το κάπνισμα την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει; Ενημερωθείτε στο κείμενο που ακολουθεί.
Κάπνισμα και γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται η γυναίκα;
Γυναίκες που καπνίζουν φαίνεται να έχουν μειωμένη πιθανότητα να συλλάβουν κατά περίπου 50% σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Αυτό αφορά και την προσπάθεια σύλληψης με σεξουαλική επαφή, αλλά και με εξωσωματική γονιμοποίηση. Παράλληλα, το ενεργητικό κάπνισμα διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλήματος γονιμότητας. Αυτά σχετίζονται με τα συστατικά του καπνού, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ωάρια και στη λειτουργία των ωοθηκών.
Επιπλέον, όσον αφορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κάπνισμα προκαλεί αυξημένες πιθανότητες για:
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το κάπνισμα αυξάνει το ρυθμό καταστροφής των ωαρίων. Ως αποτέλεσμα, η εμμηνόπαυση παρουσιάζεται στις καπνίστριες 1-4 χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.
Κάπνισμα και γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται ο άνδρας;
Η γονιμότητα ενός άνδρα επηρεάζεται με διάφορους τρόπους από το κάπνισμα. Πρώτα απ’ όλα, το κάπνισμα αποτελεί κίνδυνο πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σπέρμα των καπνιστών σχετίζονται με τη μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης των ωαρίων. Πιο συγκεκριμένα, ελαττώνεται τόσο η ποιότητα όσο και η κινητικότητα του σπέρματος.
Μάλιστα, οι καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες που περιέχονται στον καπνό μπορούν να προκαλέσουν αφενός μειωμένη γονιμότητα στον άνδρα και αφετέρου αυξημένη πιθανότητα αποβολής ενός εμβρύου.
Κάπνισμα και γονιμότητα: Σχετίζεται ο αριθμός των τσιγάρων;
Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των τσιγάρων για τους επίδοξους γονείς, τόσο πιο μειωμένη είναι η γονιμότητά τους. Όμως, θα πρέπει να τονιστεί πως ακόμα και τα λίγα τσιγάρα προκαλούν προβλήματα γονιμότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Κάπνισμα και γονιμότητα: Παθητικό κάπνισμα και ηλεκτρονικό τσιγάρο
Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας, ακόμα και στην περίπτωση όπου η ίδια δεν είναι καπνίστρια. Μάλιστα, ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το ενεργητικό κάπνισμα, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, με μικρότερη απλώς πιθανότητα.
Σχετικά με την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη γονιμότητα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα πολλές μελέτες. Παρόλα αυτά, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η νικοτίνη και τα υπόλοιπα χημικά που περιέχουν, είναι εξίσου επιβλαβή για τη γονιμότητα συγκριτικά με τα τσιγάρα.
Κάπνισμα και γονιμότητα: Ποια τα αποτελέσματα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;
Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η γονιμότητα φαίνεται να βελτιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε 3 περίπου μήνες επανέρχεται η ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων από τη γυναίκα και σπερματοζωαρίων από τον άνδρα. Επιπλέον, οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης εξαιτίας του καπνίσματος, μειώνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Όμως, η μείωση της παραγωγής ωαρίων η οποία έχει προκληθεί μέχρι τη διακοπή του καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμη.
Τα ζευγάρια που επιθυμούν να συλλάβουν είτε στο άμεσο είτε στο απώτερο μέλλον, είναι σημαντικό να διακόψουν το κάπνισμα όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την προσπάθειά τους όσο και την πορεία μιας πιθανής εγκυμοσύνης. Η βοήθεια του ιατρού στη διακοπή του καπνίσματος κρίνεται πολλές φορές αναγκαία για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη, εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας και ιδρυτή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live. Ο Δρ. Χηνιάδης αφιερώνει σημαντικό μέρος του εργασιακού του χρόνου στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και στην ενημέρωση ιατρών και κοινού σε θέματα αντιμετώπισης υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.