Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

iperixografima doppler

Υπερηχογράφημα Doppler

Τι είναι το υπερηχογράφημα Doppler;

Το υπερηχογράφημα Doppler αποτελεί εξέταση που περιλαμβάνεται στον προγεννητικό έλεγχο και πραγματοποιείται στο γ’ τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Χαρακτηρίζεται και ως υπερηχογράφημα ανάπτυξης, καθώς παρέχει μία ολοκληρωμένη εικόνα του αναπτυγμένου εμβρύου. Το υπερηχογράφημα αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση της ροής αίματος των αγγείων. Χάρη σε αυτό, είναι δυνατόν να μελετηθεί η ταχύτητα ροής του αίματος.

Η συγκεκριμένη εξέταση δίνει μια εμπεριστατωμένη εικόνα για:

 • τον πλακούντα
 • τον ομφάλιο λώρο
 • την εγκεφαλική και καρδιακή κυκλοφορία του εμβρύου
 • την κυκλοφορία της μήτρας

Κατ’ αυτό τον τρόπο, παρέχει μεγάλο αριθμό αιμοδυναμικών και μορφολογικών δεδομένων ολόκληρου του κυκλοφορικού συστήματος που αφορά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Είναι σημαντικό πως το υπερηχογράφημα Doppler είναι μία εξέταση απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Ποια είναι η συνιστώμενη εβδομάδα για να γίνει ένα υπερηχογράφημα Doppler;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, το υπερηχογράφημα Doppler συνήθως διενεργείται μετά την 28η εβδομάδα της κύησης. Μπορεί όμως να γίνει και σε οποιαδήποτε στιγμή κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κατόπιν συμβουλής του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου και να επαναλαμβάνεται όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι ένας καταξιωμένος ιατρός, από τους κορυφαίους στην ειδικότητά του, και παρέχει φροντίδα υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της κύησης. Με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας και σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, εγγυάται αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα. Η εκπαίδευσή του το Kings College Hospital, London και η πιστοποίησή του από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας για το Γυναικολογικό και Μαιευτικό Υπερηχογράφημα, τον καθιστά ως ιδανική επιλογή για το υπερηχογράφημα Doppler. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει αυτή η εξέταση;

Θεωρείται απαραίτητο να γίνει υπερηχογράφημα Doppler όταν η εγκυμοσύνη τίθεται σε κίνδυνο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:

 • καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου
 • αρτηριακή υπέρταση – προεκλαμψία
 • διαβήτης της κύησης
 • εμβρυϊκή δυσπλασία

Με το υπερηχογράφημα Doppler διαπιστώνεται εάν και κατά πόσο αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο. Ακόμα, σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο να χειρουργηθεί η μητέρα, ο υπέρηχος αυτός γίνεται για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών στο έμβρυο κατά την επέμβαση.

Πώς πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Doppler;

Η εξέταση είναι ασφαλής και ανώδυνη για τη μητέρα και το μωρό. Το υπερηχογράφημα Doppler χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης δυσπλασίας ή επιπλοκών. Η διαδικασία είναι σύντομη και τα αποτελέσματά της παραδίδονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπερηχογραφήματος.

Για τη διενέργεια του υπερήχου δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία ή νηστεία. Το έμβρυο πρέπει να είναι σε ηρεμία κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα και όσο το δυνατόν πιο ακριβή. Ο ιατρός εφαρμόζει ένα τζελ στην κοιλιά της μέλλουσας μητέρας και κινεί στην επιφάνειά της τον ηχοβολέα που εκπέμπει ηχητικά κύματα. Αυτά καταγράφονται και παρουσιάζονται σε μια οθόνη, ώστε ο ιατρός να τα αξιολογήσει.

To υπερηχογράφημα Doppler συνδυάζεται, υπό περιπτώσεις, και με το καρδιοτοκογράφημα.  Έτσι, ο γυναικολόγος λαμβάνει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του εμβρύου.

Χρήσιμα tips

 • Διάρκεια: Περίπου 20-30 λεπτά.
 • Συνοδεία: Δεν απαιτείται.
 • Φάρμακα: Πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας για τυχόν λήψη φαρμάκων.
 • Φαγητό: Επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και νερού πριν την εξέταση. Συνιστάται να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ γεύμα.
 • Ρούχα: Άνετα, αφού κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα ζητηθεί πρόσβαση στην περιοχή της κοιλιάς.
 • Οδηγίες: Δεν πρέπει να εφαρμοστεί κρέμα ή άλλη ελαιώδης ουσία στην περιοχή της κοιλιάς για 2 μέρες πριν την εξέταση.

Το υπερηχογράφημα Doppler στα χέρια ενός έμπειρου γυναικολόγου αποτελεί σωτήριο και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ανίχνευσης πιθανών κινδύνων κατά την εγκυμοσύνη. Είναι απαραίτητο η έγκυος γυναίκα να επιλέξει έναν ιατρό πλήρως καταρτισμένο για τη συγκεκριμένη εξέταση.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη