Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Γονιμότητα και διατροφή

Εδώ και αρκετά χρόνια, διάφορα προβλήματα γονιμότητας συναντώνται συχνά σε ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Σήμερα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η γονιμότητα και η διατροφή είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Στο παρακάτω κείμενο αναφέρονται ορισμένες γενικές συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και πώς αυτή μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Γονιμότητα και διατροφή: Ποια συστατικά είναι απαραίτητα;

Στα συστατικά που επηρεάζουν θετικά τη γυναικεία, αλλά και την ανδρική, γονιμότητα συμπεριλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά (όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Ε), τα ιχνοστοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο), οι φυτικές ίνες και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα).

Ενδεικτικά, τα συστατικά αυτά μπορούν να προσληφθούν από τροφές όπως οι παρακάτω:

  • φρούτα & λαχανικά
  • ψάρια & θαλασσινά
  • ελαιόλαδο
  • ξηροί καρποί
  • τρόφιμα ολικής άλεσης

    Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η βιταμίνη D, που πρέπει να βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Γονιμότητα και διατροφή: Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Στην αντίπερα όχθη, η γονιμότητα επηρεάζεται αρνητικά από συστατικά όπως τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα και οι υδατάνθρακες, ιδιαίτερα οι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτά απαντώνται σε τρόφιμα όπως:

  • τηγανητά
  • επεξεργασμένα τρόφιμα
  • γλυκά
  • αναψυκτικά
  • άσπρο ψωμί και ζυμαρικά

Επίσης, συνιστάται να περιορίζεται η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι καλό να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Επιπλέον, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η αύξηση πρόσληψης φυτικών έναντι ζωικών πρωτεϊνών βελτιώνει τη γονιμότητα.

Γονιμότητα και διατροφή: Σωματικός βάρος

Σύμφωνα με έρευνες, το σωματικό βάρος μιας γυναίκας φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητάς της. Θα πρέπει να δίνεται βάση στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους για τα δεδομένα της κάθε γυναίκας, καθώς τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι λιποβαρείς γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης υπογονιμότητας και δυσκολίας σύλληψης.

Ιδανικά, ο Δείκτης Μάζας Σώματος θα πρέπει να είναι 19-25, σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες του ιατρού για την κάθε περίπτωση. Σημειώνεται πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται από τον εξής τύπο:

ΔΜΣ = βάρος (kg) / (ύψος)2 (m2)

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η ισορροπημένη διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας και στην αύξηση της πιθανότητας για εγκυμοσύνη. Ασφαλώς η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον Γυναικολόγο που την παρακολουθεί. Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος Γυναικολόγος θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές σε ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.

 

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης και η καταρτισμένη ομάδα του είναι εδώ για να σας συμβουλέψουν και να σας καθοδηγήσουν τόσο στην προσπάθεια σύλληψης όσο και κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στο ζήτημα γονιμότητα και διατροφή με προσέγγιση εξατομικευμένη, επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη!

 

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη