Home » Εξωσωματική Γονιμοποίηση » Εξωσωματική στάδια » Εμβρυομεταφορά
Η εμβρυομεταφορά αποτελεί το τελευταίο βήμα στο ταξίδι της εξωσωματικής, αλλά και το πρώτο προς την εγκυμοσύνη και την ολοκλήρωση της οικογένειάς σας. Η αναμονή σίγουρα θα σας αποζημιώσει.
Τι είναι η εμβρυομεταφορά;
Η εμβρυομεταφορά είναι το τελευταίο στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται τη 2η-6η ημέρα της ζωής των εμβρύων. Τα έμβρυα που προέρχονται από τα γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν συλλεχθεί με την ωοληψία μεταφέρονται πίσω στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα, δηλαδή αφότου έχουν καταψυχθεί και κρύο συντηρηθεί.
Ποιοι τύποι εμβρυομεταφοράς υπάρχουν;
Μεταφορά φρέσκων εμβρύων
Μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων
Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει Υποβοηθούμενη εκκόλαψη από τους εμβρυολόγους. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής μπορούμε με λέιζερ να προετοιμάσουμε την εξωτερική μεμβράνη του εμβρύου για τη διάσπαση της και την ευκολότερη μεταφορά των κυττάρων του στην εσωτερική στοιβάδα του ενδομητρίου.
Προετοιμασία για την εμβρυομεταφορά
Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και να ενημερωθείτε πλήρως για την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς. Ακολουθήστε το φαρμακευτικό σας πρόγραμμα. Φέρτε μαζί σας ένα άτομο που θα σας υποστηρίξει.
Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει να έχετε γεμάτη ουροδόχο κύστη την ώρα της εμβρυομεταφοράς. Αυτό γίνεται προκειμένου να είναι η διαδικασία ατραυματική για το ενδομήτριο σας. Σε πολλές περιπτώσεις όμως λόγω της κλήσης της μήτρας δεν είναι απαραίτητο να έχετε γεμάτη ουροδόχο κύστη, αλλά επίσης μπορεί ο γιατρός σας να σας ζητήσει να περιμένετε λίγο παραπάνω ή να αφήσετε λίγα ούρα προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη κλήση της μήτρας.
Πόσα έμβρυα μεταφέρονται;
Μεταφέρουμε συνήθως ένα ή δύο έμβρυα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα τους, τις προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής, και την ηλικία της μητέρας.
Όταν μεταφέρουμε δύο έμβρυα δεν είναι για να πετύχουμε την δίδυμη κύηση όπως νομίζει πολύς κόσμος, αλλά για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας της προσπάθειας. Όταν υπάρχει ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών ή η μητέρα έχει προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία, ο νόμος επιτρέπει την μεταφορά μέχρι και τεσσάρων εμβρύων.
Με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή την πέμπτη και έκτη μέρα της ζωής τους, σπάνια πλέον μεταφέρουμε τέσσερα έμβρυα. Επίσης σε περιπτώσεις όπως οι προαναφερθείσες, μπορούμε να προχωρήσουμε σε βιοψία εμβρύων προκειμένου να δούμε πόσα από αυτά είναι φυσιολογικά όσον αφορά τον αριθμό των χρωμοσωμάτων τους. Έτσι μπορούμε να μεταφέρουμε λιγότερα έμβρυα με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και μικρότερες πιθανότητες αποβολής.
Πως γίνεται η εμβρυομεταφορά;
Η εμβρυομεταφορά σχεδόν πάντα γίνεται χωρίς νάρκωση, είναι ατραυματική, δηλαδή δεν πονάει και γίνεται σε αποστειρωμένο χώρο — χειρουργείο – της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η διαδικασία μοιάζει πάρα πολύ με αυτήν του τεστ Παπανικολάου.
Θα γίνει ταυτοποίηση με ηλεκτρονικό τρόπο των στοιχείων σας και ανάγνωση Barcode, θα δείτε τα έμβρυα σας στο μόνιτορ και στη συνέχεια θα τα δώσει ο εμβρυολόγος στο γιατρό σας.
Όλη διαδικασία γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο προκειμένου να είναι άρτια και να είναι σίγουρο ότι τα έμβρυα έχουν τοποθετηθεί στο σωστό σημείο στην μήτρα σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε κι εσείς να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα έμβρυα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχετε στη διάθεσή σας το πιστοποιητικό της εμβρυομεταφοράς, τις φωτογραφίες των εμβρύων που μεταφέρθηκαν και βεβαίωση για την ποιότητα τους αλλά και για έμβρυα τα οποία παραμένουν στην κατάψυξη στη διάθεσή σας.
Πόσο επιτυχής είναι η διαδικασία;
Η επιτυχία της εμβρυομεταφοράς και άρα της εξωσωματικής εξαρτάται από:
την ποιότητα των εμβρύων
την ηλικία της μητέρας
το πάχος και την ποιότητα του ενδομητρίου
την τεχνική επάρκεια του ιατρού αναπαραγωγής που πραγματοποιεί την εμβρυομεταφορά
την ποιότητα του εργαστηρίου
Όσο καλύτερα πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις τόσο αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας. Θεωρούμε ότι για γυναίκες μέχρι 35 ετών σε καλό εργαστήριο και με το σωστό γιατρό, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πάνω από 50%.
Επίσης δεν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας μεταξύ φρέσκων και κατεψυγμένων κατεψυγμένων εμβρύων. Αντίθετα πολύ συχνά ξέρουμε από πριν ότι για διάφορους ιατρικούς λόγους πρέπει να προχωρήσουμε σε κατάψυξη των εμβρύων και μεταφορά τους σε δεύτερο χρόνο προκειμένου να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μια επιτυχημένη εμβρυομεταφορά.
Η εμβρυομεταφορά είναι η πιο λεπτή και κρίσιμη διαδικασία της εξωσωματικής και φυσικά το τελικό της στάδιο πριν το τεστ εγκυμοσύνης.
Η μήτρα απεικονίζεται λοξά και η λευκή γραμμή που εισέρχεται αργά είναι ο μαλακός καθετήρας που μεταφέρει τα έμβρυα.
Τι προτείνεται να κάνετε μετά την εμβρυομεταφορά
Φροντίστε τον εαυτό σας. Χαλαρώστε, ξεκουραστείτε και αποφύγετε τη γυμναστική.
Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής
Σε συμφωνία με το γιατρό σας, πάρτε ένα συμπλήρωμα
Καλό θα ήταν να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή
Μην κάνετε απευθείας τεστ εγκυμοσύνης, καθώς δεν είναι τόσο ακριβές όσο το τεστ αίματος
Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας συμβουλεύσει υπεύθυνα για την εμβρυομεταφορά και τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον έμπειρο γιατρό και πραγματοποιήστε το όνειρο της μητρότητας.