Home » Εξωσωματική Γονιμοποίηση » Δωρεά ωαρίων
Δωρεά Ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της δωρεάς ωαρίων προκειμένου να καταφέρουν να γίνουν γονείς. Αν και πρόκειται για μία επιλογή η οποία συνοδεύεται από αρκετό σκεπτικισμό και ηθικά διλήμματα, εντούτοις, για ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποτελεί το “gold standard”.
Η δωρεά ωαρίων είναι η δωρεά γενετικού υλικού σε ένα ζευγάρι από μία άλλη γυναίκα με σκοπό την τεκνοποίηση. Είναι λοιπόν η λύση του προβλήματος υπογονιμότητας για γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία ή με χαμηλή ποιότητα ωαρίων. Το παιδί θα έχει το γενετικό υλικό του ενός γονέα, όμως θα κυοφορηθεί και γεννηθεί από τη φυσική του μητέρα, γεγονός που αυξάνει την αξία της μητρότητας.
Ποιες γυναίκες αφορά η δωρεά ωαρίων;
Οι λήπτριες ωαρίων είναι γυναίκες που:
Αναφορικά με τις δότριες
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, υπάρχουν 2 είδη δοτριών που περιλαμβάνουν:
Οι δότριες δίνουν τα ωάρια αλτρουιστικά. Δεν έχουν καμία σχέση με το ζευγάρι και το παιδί. Δεν επιτρέπεται να γνωρίσουν και να συναντήσουν τη λήπτρια, παρά μόνο αν συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε αυτό και τα δύο μέρη -γονείς και δότρια. Επιπλέον, δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν προέκυψε τελικά μια εγκυμοσύνη από τα ωάριά τους.
Υποβάλλονται σε εκτεταμένες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας τους και αν θα ανταποκριθούν σωστά στη θεραπεία. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:
Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;
Αρχικά, η λήπτρια και ο σύζυγός της πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να εξεταστεί η πιθανή ύπαρξη ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη, όπως:
Ηθικά διλήμματα
Στην ηθική δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, μαύρο ή άσπρο, μόνο διάφορες απόψεις. Αυτές οι απόψεις μπορούν να ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από πολιτισμό σε πολιτισμό.
Η μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία και η εγκυμοσύνη είναι αμφιλεγόμενο θέμα. Εντούτοις, οι γυναίκες άνω των 40 ετών:
Ο νόμος για την εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λύνει οριστικά το ζήτημα: Η ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής είναι το 54ό έτος, ενώ η δότρια πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 35 ετών.
Η δωρεά ωαρίων λύνει σημαντικά προβλήματα υπογονιμότητας και το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που θα αγαπηθεί από τους γονείς του όπως όλα τα άλλα. Για εμάς τους γυναικολόγους αναπαραγωγής, η επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί χαρίζει στους γονείς το παιδί που έχουν προσπαθήσει πολύ να αποκτήσουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, επικοινωνήστε και προγραμματίστε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη προκειμένου να σας ενημερώσει υπεύθυνα για τη διαδικασία, να λύσει όλες τις απορίες σας και να σας κατευθύνει κατάλληλα στη μέθοδο που θα ακολουθήσετε.