Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια εμπειρία «σταθμό» για τη γυναίκα και αυτή η εμπειρία για την κάθε μια είναι διαφορετική. Όσο περισσότερα γνωρίζει η κάθε γυναίκα γι’ αυτή, τόσο ευκολότερα θα πραγματοποιήσει τη μετάβαση στη νέα αυτή περίοδο της ζωής της.

 

Τι ορίζεται ως εμμηνόπαυση;

Ως  εμμηνόπαυση ορίζεται η διακοπή της εμμήνου ρύσεως για 6-12 συνεχόμενους μήνες. Πρόκειται για τη μετάβαση της γυναίκας από την παραγωγική στην μη παραγωγική της περίοδο και η μετάβαση αυτή χαρακτηρίζεται από σωματικές, ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές. Ο λόγος πρόκλησής της είναι η παύση παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης από τις ωοθήκες, κάτι που έχει ως συνέπεια  να σταματά η ωοθυλακιορρηξία και η έμμηνος ρύση.

Συνήθως η εμμηνόπαυση χτυπά την πόρτα σε γυναίκες από 45 έως 55 ετών, με μέσο όρο τα 51 έτη. Εάν η γυναίκα εμφανίσει πριν τα 43 έτη, τότε μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση. Η πρόωρη εμμηνόπαυση οφείλεται σε αυτοάνοσα νοσήματα, σε γενετικούς παράγοντες, στη χημειοθεραπεία ή σε χειρουργεία στις ωοθήκες

Ποιο είναι το στάδιο πριν την εμμηνόπαυση;

Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως και η έναρξη της εμμηνόπαυσης δεν πραγματοποιούνται εν μια νυκτί. Πριν την οριστική διακοπή της περιόδου, η γυναίκα βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση που ονομάζεται κλιμακτήριος. Η μείωση των οιστρογόνων είναι πλέον αισθητή και κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου ο γυναικείος οργανισμός επαναπρογραμματίζεται, μαθαίνοντας να λειτουργεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Η κλιμακτήριος ενδέχεται να κρατήσει από 1-5 χρόνια και έχει πολλά κοινά συμπτώματα με αυτά της εμμηνόπαυσης. Όμως, το πιο χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι αλλαγές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στη συχνότητα εμφάνισής του, στην ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται και στη διάρκειά του.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Η εμμηνόπαυση εκδηλώνεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των γυναικών και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα που ενδέχεται να εκδηλώσουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι τα παρακάτω:

 • Εκδήλωση εξάψεων (κυρίως στο άνω μέρος του σώματος)
 • Κολπική ξηρότητα
 • Αυπνία
 • Ταχυπαλμίες
 • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
 • Ευαισθησία στο στήθος
 • Εκδήλωση συχνών ουρολοιμώξεων
 • Συχνοί πονοκέφαλοι
 • Κόπωση
 • Διαταραχές συγκέντρωσης
 • Προβλήματα μνήμης
 • Γαστρεντερικά προβλήματα
 • Διαταραχής ψυχικής διάθεσης (κατάθλιψη, αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης κ.ά.

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα διαρκούν συνήθως τα πρώτα δύο χρόνια της εμμηνόπαυσης και σταδιακά υποχωρούν.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται εύκολα μέσω μιας εξέτασης αίματος, εξετάζοντας τις τιμές των οιστρογόνων και της FSH. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μειώνονται οι τιμές των οιστρογόνων, όμως αυξάνουν τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) αλλά και της ωχρινοτρόπου (LH).  Εάν η ασθενής εντοπίσει συμπτώματα που σχετίζονται με την κλιμακτήριο ή την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γυναικολόγο της. Οι ανάγκες της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές, όπως και η ίδια, και έτσι το πλάνο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία και η διενέργεια περαιτέρω απεικονιστικών εξετάσεων όπως:

 

Ποια προβλήματα υγείας έχουν συνδεθεί με την εμμηνόπαυση;

Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Οι αλλαγές αυτές ευθύνονται για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως:

 • Οστεοπόρωση
 • Προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα (ακράτεια ούρων, συχνοουρία, δυσουρία)
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις

 

Με ποιες μεθόδους μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς δυσκολεύουν τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους. Οι τρόποι ανακούφισης από τα συμπτώματα είναι αρκετοί, όμως η κάθε γυναίκα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεθόδους που θα της συστήσει ο γυναικολόγος της, καθώς είναι ο μόνος που γνωρίζει το ατομικό της ιστορικό.

Η  πιο αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης πραγματοποιείται κυρίως με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Το είδος της αγωγής, η δοσολογία της και η διάρκειά της καθορίζονται από τον γυναικολόγο. Επίσης, η σωματική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης για τη γυναικεία φύση χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές, οι οποίες είναι απόλυτα διαχειρίσιμες. Η κατάρτιση και εμπειρία του γυναικολόγου μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρισή της. Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, επικοινωνήστε με τον Δρ. Χηνιάδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be–Live.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη