Η δίκερη μήτρα αποτελεί μία συγγενή ανωμαλία που επηρεάζει το σχήμα και τη μορφή της. Η εμφάνιση της δίκερης μήτρας θεωρείται σπάνια, ενώ τις περισσότερες φορές μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η δίκερη μήτρα είναι μια ανατομική παραλλαγή του σχήματος της μήτρας, η οποία οφείλεται σε διαταραχή κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής. Η τυπική μορφή της μήτρας έχει στρογγυλό σχήμα που μοιάζει σαν ανεστραμμένο τρίγωνο. Στην περίπτωση της δίκερης μήτρας, η κοιλότητα του ενδομήτριου και το μυομήτριο χωρίζονται στα δύο. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην αλλαγή του σχήμα της μήτρας, η οποία αποκτά περισσότερο ένα σχήμα καρδιάς ή σχήματος σφεντόνας.
Η γυναικεία μήτρα δημιουργείται κατά την εμβρυϊκή ζωή (10η -20η εβδομάδα κύησης). Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης, η μήτρα δημιουργείται από τη συγχώνευση των δύο παραμεσονεφρικών πόρων. Στην περίπτωση που οι παραμεσονεφρικοί αγωγοί δεν αναπτυχθούν φυσιολογικά, η κοιλότητα της μήτρας χωρίζεται στα δύο. Έτσι, μία γυναίκα γεννιέται με δίκερη μήτρα, η οποία δεν μπορεί να ανιχνευτεί χωρίς τη διεξαγωγή συγκεκριμένων εξετάσεων.
Ακόμη και εάν μια γυναίκα έχει δίκερη μήτρα, δεν σημαίνει πως θα φέρει και συμπτώματα. Τις περισσότερες δε φορές, λόγω του ότι μία γυναίκα γεννιέται με την συγκεκριμένη ανωμαλία, μπορεί τα εμφανιζόμενα συμπτώματα να λαμβάνονται ως φυσιολογικά. Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται αφορούν :
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η δίκερη μήτρα συχνά δεν επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Τα προβλήματα που συνδέονται με τη δίκερη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφορούν :
Όπως έχει αναφερθεί, η δίκερη μήτρα τις περισσότερες φορές ανιχνεύεται, όταν εμφανιστούν επαναλαμβανόμενες αποβολές εγκυμοσύνης. Η δίκερως μήτρα μπορεί να ανιχνευτεί με διάφορες απεικονιστικές μεθόδου, όπως :
Η δίκερη μήτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης. Η μητροπλαστική, αποτελεί τη χειρουργική επέμβαση της συνένωσης των δύο τμημάτων της μήτρας. Ωστόσο, η επέμβαση διεξάγεται με χειρουργείο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο συμφύσεων. Στην περίπτωση, λοιπόν που μία γυναίκα έχει υποβληθεί σε μητροπλαστική, θα πρέπει να γεννήσει με καισαρική τομή. Συνεπώς, η επέμβαση προτείνεται σπάνια και μόνο σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών. Κατά αυτό τον τρόπο, είναι σημαντικό η εκάστοτε ασθενής να παρακολουθείται στενά από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο, τόσο κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, όσο και πριν.
Μια γυναίκα με δίκερη μήτρα πρέπει να λαμβάνει εξατομικευμένη αντιμετώπιση από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο. Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι εξειδικευμένος Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε διαταραχής εμφανιστεί κατά την έμμηνο ρύση. Ο ιατρός είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης Αναπαραγωγής Be-Live και συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of life ΙΑΣΩ. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία.