Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

apousia ooriksias

Απουσία ωορρηξίας

Η απουσία ωορρηξίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα υπογονιμότητας. Μάλιστα, η απουσία ωορρηξίας και οι λοιπές διαταραχές αυτής παρουσιάζονται στις υπογόνιμες γυναίκες σε ποσοστό έως και 25%.

Ως απουσία ωορρηξίας (ή αλλιώς ανωοθυλακιορρηξία) ονομάζουμε την αδυναμία απελευθέρωσης ώριμου ωαρίου από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Φυσικό επακόλουθο της απουσίας ωορρηξίας είναι η αδυναμία γονιμοποίησης.

Σε τι οφείλεται η απουσία ωορρηξίας;

Η απουσία ωορρηξίας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι:

  • Έντονο στρες
  • Απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους
  • Ορμονικές διαταραχές (όπως υποθυρεοειδισμός, υπερπρολακτιναιμία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
  • Υπερβολική σωματική άσκηση
  • Χρόνιες παθήσεις (όπως αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης)
  • Ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες

Απουσία ωορρηξίας: Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζει η απουσία ωορρηξίας είναι τα εξής:

  • διαταραχές περιόδου (ακανόνιστη συχνότητα και ροή, διαφορετικό χρώμα αίματος)
  • απουσία περιόδου (αμηνόρροια)

Πιο σπάνιο είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η απουσία ωορρηξίας συνυπάρχει με κανονική έμμηνο ρύση, γεγονός που δυσχεραίνει τον εντοπισμό του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν μία γυναίκα αντιληφθεί τέτοια συμπτώματα ή υποπτεύεται πως έχει απουσία ωορρηξίας χωρίς εμφανή συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Αυτός θα εξετάσει τα δεδομένα και θα συστήσει ο,τιδήποτε κρίνει απαραίτητο για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Πώς διαγιγνώσκεται η απουσία ωορρηξίας;

Αρχικά, η διάγνωση για την απουσία ωορρηξίας, όπως και για όλες τις παθήσεις, βασίζεται στη λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού από τον Γυναικολόγο. Στη συνέχεια, ο ιατρός παραπέμπει την ασθενή για ορμονικές, βιοχημικές ή και μεταβολικές εξετάσεις, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Οι βασικές ορμόνες που ελέγχονται είναι η προγεστερόνη (PRG), η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η οιστραδιόλη (E2) και η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH).

Απαραίτητος είναι και ο διακολπικός υπέρηχος υψηλής ευκρίνειας σε διάφορες ημέρες του έμμηνου κύκλου της γυναίκας, ώστε να ελεγχθεί η λειτουργία των ωοθηκών.

Απουσία ωορρηξίας: Θεραπεία

Η απουσία ωορρηξίας είναι δυνατό να θεραπευτεί με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κατάλληλης για το κάθε ξεχωριστό περιστατικό. Αυτή η φαρμακευτική αγωγή είναι η λεγόμενη ορμονική θεραπεία, η οποία στοχεύει:

  • στην αποκατάσταση ορμονών που απουσιάζουν από τον γυναικείο οργανισμό
  • στην ρύθμιση ορμονών που είναι είτε ανεπαρκείς είτε υπερεπαρκείς

Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η απουσία ωορρηξίας είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η παρατήρηση ενδείξεων διαταραχής από τη γυναίκα. Αυτό που θα πρέπει να κάνει έπειτα είναι να απευθυνθεί άμεσα σε έναν Γυναικολόγο Αναπαραγωγής που θα της παράσχει πλήρη καθοδήγηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα. Ο Δρ. Χηνιάδης εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων γονιμότητας, με μεγάλη εμπειρία σε νοσοκομεία της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένος Υπερηχογραφιστής, με Δίπλωμα από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια για οτιδήποτε σας προβληματίζει!

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη