Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

texniti noimosini kai exosomatiki gonimopoihsh

Τεχνητή Νοημοσύνη και Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια παγκοσμίως καταφεύγουν στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση προκείμενου να τεκνοποιήσουν, παρακάμπτοντας τα όποια προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν. Καθίσταται ως εκ τούτου επιτακτικό η Κλινική Εμβρυολογία να διαθέτει αξιόπιστες λύσεις. Ως τέτοια παρουσιάζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση, της οποίας η συμβολή αναδεικνύεται κορυφαία.

Ποιος ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Η σύγχρονη Ιατρική κατέφυγε στην Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς η τελευταία μπορεί να προβλέψει πόσο πιθανό είναι να αναπτυχθεί ένα έμβρυο μέχρι το στάδιο της εμβρυϊκής καρδιακής λειτουργίας. Επιπροσθέτως, μπορεί έτσι να βοηθήσει τον εμβρυολόγο στη διαδικασία της επιλογής στην εμβρυομεταφορά και άρα να επιτευχθούν υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς κύησης.

Τεχνητή νοημοσύνη και εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς λειτουργεί;

Επί του παρόντος, ένας εμβρυολόγος χρησιμοποιεί ένα τυπικό σύστημα ταξινόμησης για να αξιολογήσει την κατάσταση κάθε εμβρύου στο μικροσκόπιο. Το σύστημα αυτό:

  • βασίζεται στην εμπειρία της εκάστοτε επιστημονικής ομάδας
  • διακατέχεται από υποκειμενικά μορφολογικά κριτήρια
  • περιορίζεται σε εξειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης

Είχαν βεβαίως προταθεί διαφορετικά συστήματα προς βελτίωση της υπάρχουσας διαδικασίας, αλλά μέχρι στιγμής, κανένα από αυτά δεν είχε βελτιώσει σημαντικά την επιλογή εμβρύων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτελεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ανάπτυξης των εμβρύων. Στη συνέχεια συσχετίζει αυτά τα δεδομένα και τις εικόνες με το αν έχει αναπτυχθεί ή όχι μια εγκυμοσύνη. Με εντελώς αντικειμενική στατιστική ανάλυση των χαρακτηριστικών του εμβρύου, το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης έχει μάθει να αναγνωρίζει το έμβρυο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθεί σωστά. Το έμβρυο με τα καλύτερα χαρακτηριστικά, και επομένως τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης, θεωρείται καταλληλότερο για μεταφορά. Ως εκ τούτου, δύναται να επιλεγεί από τους ειδικούς γονιμοποίησης ως αυτό με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μία επιτυχή εμφύτευση.

Το σύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να ελέγξει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε ποτέ να επεξεργαστεί οποιοσδήποτε άνθρωπος, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εικόνων από κάθε έμβρυο. Τα μοτίβα ανάπτυξης από αυτές τις εικόνες σχετίζονται στη συνέχεια με το εάν κάθε έμβρυο μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν (σε πρωταρχικό ακόμα στάδιο) να ξεχωρίσουν και το κατάλληλο σπερματοζωάριο προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου.

Η προγνωστική επιτυχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη και εξωσωματική γονιμοποίηση δοκιμάστηκε επαναλαμβάνοντας τη σύγκριση με τα αποτελέσματα άλλων συστημάτων διαχείρισης εμβρύων. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια βελτιωμένη προγνωστική αξία έναντι οποιουδήποτε συστήματος που είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί στην Κλινική Εμβρυολογία.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για τους υποψήφιους γονείς;

Ο τομέας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενισχύεται σημαντικά από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ως ένας αξιόπιστος και δυνατός σύμμαχος.

Μέχρι πρότινος, τα διαθέσιμα εργαλεία για τη λήψη της απόφασης περί του σωστού εμβρύου ήταν:

  • περιορισμένα
  • εξαιρετικά υποκειμενικά
  • χρονοβόρα
  • συχνά εξαιρετικά ακριβά

Στη περίπτωση της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιλέγεται το κατάλληλο έμβρυο με πιθανότητες επιτυχίας έως και 92%. Μάλιστα γίνεται λόγος για επιτυχημένη κύηση από την πρώτη κιόλας εμβρυομεταφορά. Επιπλέον αντιμετωπίζονται και διαχειρίζονται επιτυχώς όλες οι «δύσκολες» περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μέσω της αντικειμενικής διαδικασίας επιλογής του κατάλληλου εμβρύου, περιορίζεται ο υποκειμενικός παράγοντας, ενώ παράλληλα οι υποψήφιοι γονείς είναι διαρκώς ενημερωμένοι για την πορεία και εξέλιξη του εμβρύου. Εν ολίγοις, η σύμπραξη Τεχνητής Νοημοσύνης και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης καθιστά την τελευταία:

  • πιο σύντομη
  • λιγότερο κοστοβόρα
  • πιο αποτελεσματική

Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες στρέφονται στην περαιτέρω αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να μπορούν να ανιχνευτούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες και άλλα γενετικά σύνδρομα των εμβρύων, δίχως την πραγματοποίηση βιοψίας ή άλλων επεμβατικών μεθόδων.

Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF-Εμβρυογένεσις και έχει διατελέσει Ειδικός Επιμελητής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St Bart’s στο Λονδίνο. Είναι συνιδρυτής του Μη-Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης Αναπαραγωγής Be-Live. Έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες κύκλους θεραπείας Εξωσωματικής με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας βοηθήσει στην προσπάθεια επίτευξης μίας εγκυμοσύνης.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη