Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Εγκυμοσύνη

1. Επιτρέπεται η άσκηση;
Μπορείτε να γυμνάζεστε μέχρι την ημέρα του τοκετού, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Ορισμένες δραστηριότητες θα είναι δύσκολες ή άβολες.
Αν κάνατε κάποιο συγκεκριμένο σπορ τους προηγούμενους μήνες, πιθανώς να μπορείτε να το συνεχίσετε για ένα διάστημα με πολύ ήπιους ρυθμούς εφόσον αισθάνεστε καλά και ο γυναικολόγος σας το έχει επιτρέψει. Η άσκηση θα βελτιώσει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα βοηθήσει στη μείωση του υπερβολικού βάρους και θα μειώσει τη δυσπεψία.
Δοκιμάστε το κολύμπι, ασκήσεις ή γιόγκα για εγκύους, βάδισμα κλπ.

2. Μπορώ να κάνω δίαιτα;
Η εγκυμοσύνη δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να χάσετε βάρος. Αυτό το προτείνουμε μόνο σε περιπτώσεις υπέρβαρων γυναικών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες επιτρέπεται η αύξηση του βάρους κατά 9-12 κιλά. Αν όμως έχουμε πρόβλημα βάρους τότε συνιστούμε την απώλεια με παράλληλη αλαφρά άσκηση και κατάλληλη διατροφή.

3. Πρέπει να κόψω τελείως το κάπνισμα;
Το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς στην εγκυμοσύνη και δεν γίνεται να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτόν τον κανόνα. Οι δοξασίες ότι δήθεν 1 τσιγάρο την ημέρα δεν πειράζει το παιδί είναι επιστημονικά αστήρικτες και επικίνδυνες. Το κάπνισμα ευθύνεται για πρόωρο τοκετό, λιπόβαρη έμβρυα και πολλά άλλα προβλήματα και είναι μεγάλη ανευθυνότητα η συνέχισή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

4. Το σεξ επιτρέπεται;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το αγέννητο μωρό σας από την ερωτική πράξη.
Ωστόσο, αν έχετε ιστορικό αποβολών και πρόωρου τοκετού ή αν ο γυναικολόγος σας σας έχει συμβουλέψει να απέχετε, πρέπει να αποφύγετε την ολοκληρωμένη διείσδυση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δείξετε τρυφερότητα.
Επιπλέον η επαφή θα πρέπει να γίνεται πάντα με χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή λοιμώξεων, αλλά επιπλέον γιατι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορουν να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.

5. Θα πάθω επιλόχια κατάθλιψη;
Η επιλόχια κατάθλιψη δεν είναι τόσο συχνή όσο πιστεύεται. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών την εμφανίζει. Συνήθως συγχέεται με την επιλόχια μελαγχολία, η οποία δεν είναι ψυχιατρική πάθηση, δεν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία και τις περισσότερες φορές την ξεπερνάμε με απλή συμβουλευτική αν και όταν χρειαστεί. Κατά συνέπεια η απάντηση σε μια τυχαία ασθενή χωρίς προηγούμενο ιστορικό είναι πως δεν θα πάθει επιλόχια κατάθλιψη.

6. Θα πάθω ακράτεια;
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τοκετός και όχι η κύηση αυτή καθαυτή είναι υπεύθυνος για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους μυς που αποτελούν το μυικό πυελικό τοίχωμα. Κατ’ επέκταση προτείνουν πως η εκλεκτική Καισαρική τομή είναι η λύση για τις ασθενείς που φοβούνται τις τυχόν συνέπειες ενός φυσιολογικού η υποβοηθούμενου τοκετού. Άλλοι, οι περισσότεροι, πιστεύουν πως η βλάβη εις την οποία υπόκεινται οι μυς της πυέλου κατά την διάρκεια ενός φυσιολογικού, μη τραυματικού τοκετού, δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω σ’ αυτήν που οι μυς έχουν ήδη υποστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7.Επηρεάζει η ακτινοβολία την ανάπτυξη του εμβρύου;
Καλό θα ήταν να αποφεύγεται κάθε έκθεση σε ακτινοβολία. Ωστόσο κάποιες ακτινογραφίες μπορούν να γήινου με ασφάλεια.
Η μαγνητική τομογραφία δεν έχει ακτινοβολία, αλλά μπορεί να διενεργείται με ασφάλεια μετά την 22η εβδομάδα.
Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά.

8.Μπορώ να βάψω τα μαλλιά και τα νύχια μου;
Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το βάψιμο των μαλλιών στο 1ο τρίμηνο της κύησης. Νεότερες οδηγίες αναφέρουν ότι οι βαφές μαλλιών και οι ουσίες που περιέχουν δεν απορροφώνται απο το δέρμα και δεν επηρεάζουν το έμβρυο.
Το βάψιμο των νυχιών δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα και μπορεί να γίνεται.

9.Επιτρέπεται η αποτρίχωση;
Η αποτρίχωση με laser στην περιοχή της κοιλιάς και στο μπικίνι, θα πρέπει να αποφεύγεται. Οπουδήποτε αλλού μπορεί να γίνεται.
Η αποτρίχωση με κρέμες μπορεί να προκαλέσει ναυτία λόγω της μυρωδιάς.
Η αποτρίχωση με ξυράφι επιτρέπεται.
10.Επιτρέπεται το κολύμπι και η ηλιοθεραπεία;
Το κολύμπι σε καθαρή θάλασσα επιτρέπεται και ενθαρρύνεται εφόσον δεν έχετε αντίθετη οδηγία από το γυναικολόγο σας λόγω προβλημάτων της κύησης. Θα πρέπει ωστόσο να αλλάζετε μαγιό ώστε να μην στεγνώνει πάνω σασμάν να προλαμβάνονται οι μυκητιάσεις.
Η ηλιοθεραπεία καλό θα είναι να αποφεύγεται.

11. Τσάι και καφές. Τι ισχύει;
Δεν χρειάζεται να κόψετε τον καφέ, όμως καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε περισσότερο από έναν την ημέρα. Αντίστοιχα μπορείτε να π πίνετε μέχρι 2 φλυτζάνια τσάι.

Σε περίπτωση που έχετε επιπλέον απορίες και ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Δρ. Χάρη Χηνιάδη, προκειμένου να σας συμβουλεύσει κατάλληλα σε αυτό το νέο και μαγικό στάδιο της ζωής σας το οποίο διανύετε.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη