Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Πόσα ωάρια χρειάζονται για Εξωσωματική;

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (In Vitro Fertilization – IVF) είναι η πλέον δημοφιλής μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Επί της ουσίας, η γονιμοποίηση γίνεται έξω από το σώμα (εξ ου και το όνομά της). Με άλλα λόγια, η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στο εργαστήριο αντί στη σάλπιγγα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι κυρίως διότι το σώμα, για ορισμένους λόγους, δεν ευνοεί την διαδικασία της γονιμοποίησης. Να διευκρινίσουμε πως τόσο το ωάριο όσο και το σπερματοζωάριο ανήκουν στη γυναίκα και στον άνδρα του ζεύγους αντίστοιχα. Στα πλαίσια λοιπόν μίας τέτοιας διαδικασίας, οι Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής ερωτώνται συχνά σχετικά με το πόσα ωάρια χρειάζονται για εξωσωματική.

Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις. Ειδικεύτηκε σε κορυφαία πανεπιστήμια του Λονδίνου και διετέλεσε Ειδικός Επιμελητής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Bartholomew’s. Επιπλέον, είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί η έντονη φιλανθρωπική του δράση, καθώς πραγματοποιεί δωρεάν ενημέρωση και θεραπείες εξωσωματικής σε οικονομικά ασθενή υπογόνιμα ζευγάρια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα ωάρια στην εξωσωματική, επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας!

Ωάρια εξωσωματική: Πόσα ωάρια μπορεί να διαθέτει μία γυναίκα;

Το πόσα ωάρια απαιτούνται και πρέπει να λαμβάνονται για μια εξωσωματική είναι ένα πολυπαραγοντικό ερώτημα, του οποίου η απάντηση σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους.

Ασφαλώς, η ηλικία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται ο αριθμός των απαιτούμενων ωαρίων για την εξωσωματική. Η ηλικία της γυναίκας και ο αριθμός των ωαρίων είναι αντιστρόφως ανάλογα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν ηλικιακά, τόσο λιγότερα ωάρια έχουν και συνεπώς λιγότερα μπορούν να ληφθούν για εξωσωματική.

Η ποσότητα των διαθέσιμων ωαρίων στις ωοθήκες παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσα ωάρια θα χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική. Δεν συνεπάγεται ότι επειδή μια γυναίκα βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη ηλικία, θα έχει και συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Αυτό δεν δύναται να εγγυηθεί. Είναι πολύ πιθανό, δύο γυναίκες στην ίδια ηλικία να έχουν εντελώς διαφορετικό αριθμό ωαρίων. Με άλλα λόγια, κάποιες γυναίκες γεννιούνται με περισσότερα ωάρια και άλλες με λιγότερα, ενώ και η σταδιακή μείωσή τους με το πέρασμα των χρόνων διαφέρει σε κάθε γυναίκα.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι η δόση της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται στη γυναίκα κατά τη διάρκεια του κύκλου της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, χορηγούνται ενέσιμες ορμόνες (γοναδοτροπίνες), στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες της. Οι ορμόνες αυτές ουσιαστικά μιμούνται τον τρόπο που ο εγκέφαλος διεγείρει τις ωοθήκες. Συνεπώς, οι γυναίκες που έχουν ήδη πολλά ωάρια στις ωοθήκες τους χρειάζονται μικρότερες ποσότητες ορμονών, ενώ οι γυναίκες με λιγότερα ωάρια χρειάζονται υψηλότερες δόσεις. Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερο ευαίσθητες στη φαρμακευτική αγωγή ωοθήκες σε σύγκριση με άλλες. Επομένως, και η δόση της αγωγής ποικίλει, όπως και ο τρόπος ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Πόσα ωάρια λαμβάνονται για εξωσωματική;

Συνήθως, ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής λαμβάνει 8-14 ωάρια από τις ωοθήκες της γυναίκας, για την πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τονίζεται ωστόσο πως απόλυτα σημαντικός δεν είναι μόνο ο αριθμός των ωαρίων, αλλά και η ποιότητά τους. Δηλαδή 1 ποιοτικό ωάριο έχει μεγαλύτερη σημασία από 14 μέτριας ποιότητας. Σύμφωνα με έρευνες, κατόπιν ανάλυσης των κύκλων της εξωσωματικής διαφόρων γυναικών, οι ειδικοί κατέληξαν πως το ίσως 15 είναι ο «μαγικός» αριθμός για τα ωάρια για εξωσωματική. Αυτό διότι, όπως παρατηρήθηκε, οι γυναίκες που παράγουν πάρα πολλά ωάρια είναι πιθανό να έχουν ωάρια χαμηλής ποιότητας, ενώ οι γυναίκες που έχουν πολύ λίγα ωάρια μπορεί να μην έχουν αρκετά ωάρια υψηλής ποιότητας.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πώς ο ιδανικός αριθμός ωαρίων είναι διαφορετικός για κάθε ζευγάρι και σχετίζεται με την ηλικία της γυναίκας, την ποιότητα του σπέρματος, τις υποκείμενες γυναικολογικές νόσους και το λόγο των προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χηνιάδης τονίζει πως το ζητούμενο είναι οι ωοθήκες να μην υπερδιεγείρονται αλλά ούτε και να διεγείρονται ανεπαρκώς. Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα είναι πιθανό να δυσφορήσει και σπανιότερα να οδηγηθεί στο σύνδρομο ωοθηκικής υπερδιέγερσης. Στη δεύτερη, οι ωοθήκες αναμένεται να δώσουν λιγότερα ωάρια από τα επιθυμητά. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα λιγότερα ωάρια δεν συνεπάγονται μια αποτυχημένη εξωσωματική, απλώς με τα περισσότερα ωάρια αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. Ο στόχος λοιπόν είναι να ληφθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας, ώστε να υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την επιτυχία της εξωσωματικής.

 

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη