Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Εμφύτευση εμβρύου

Τι είναι η εμφύτευση εμβρύου και πότε πραγματοποιείται;

Η εμφύτευση εμβρύου αποτελεί καθοριστικό στάδιο για την επίτευξη κύησης. Είναι η διαδικασία κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγωτό) προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) και αρχίζει να μεγαλώνει. Κατά την εμφύτευση εμβρύου από φυσική σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο βρίσκεται στη φάση της βλαστοκύστης, καθώς έχει ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζεται σχηματίζοντας μία ομάδα κυττάρων. Η διαδικασία της εμφύτευσης πραγματοποιείται συνήθως από την 5η έως την 9η ημέρα από τη γονιμοποίηση.

Στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, η εμφύτευση πραγματοποιείται την 2η έως 3η ημέρα μετά την εμβρυομεταφορά. Να σημειωθεί πως η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα της γυναίκας, μπορεί να γίνει στη φάση της βλαστοκύστης ή και νωρίτερα.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης έχει πολυετή και επιτυχημένη πορεία στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του Λονδίνου. Ο ίδιος και η ομάδα του βρίσκονται δίπλα στους υποψήφιους γονείς καθ’ όλη την πορεία της διαδικασίας, με απόλυτη διαφάνεια και επεξήγηση κάθε σταδίου.

 

Παρουσιάζονται συμπτώματα μετά την εμφύτευση εμβρύου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν εμφανίζονται συμπτώματα μετά την εμφύτευση εμβρύου στο ενδομήτριο. Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό των γυναικών μπορεί να παρατηρήσει τα εξής συμπτώματα:

  • αιμορραγία εμφύτευσης
  • σύντομη πτώση της θερμοκρασίας σώματος (βύθιση εμφύτευσης)
  • συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης (ναυτία, κόπωση, ευαισθησία στο στήθος)

Η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί να λογίζεται λανθασμένα ως έμμηνος ρύση ή ως αποβολή α’ τριμήνου.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόωρο τεστ εγκυμοσύνης για επιβεβαίωση της εμφύτευσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, συνιστάται να αποφεύγεται. Λόγω του τόσο πρώιμου σταδίου, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, διότι τα επίπεδα της β χοριακής γοναδοτριπίνης που μετράται μπορεί να είναι πολύ χαμηλά.

 

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η εμφύτευση εμβρύου;

Η εμφύτευση εμβρύου και η επιτυχία της διαδικασίας αυτής σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση του ενδομητρίου. Επομένως, τυχόν παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του, μπορεί να επηρεάσουν και την εμφύτευση. Σε αυτούς τους παράγοντες συγκαταλέγονται:

  • μορφολογικοί παράγοντες
  • χρόνιες παθήσεις ή φλεγμονές
  • το μικροβίωμα του ενδομητρίου

Συνεπώς, είναι σημαντικό πριν την έναρξη των διαδικασιών εξωσωματικής γονιμοποίησης να γίνεται αξιολόγηση του περιβάλλοντος του ενδομητρίου, ώστε να αντιμετωπίζονται καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την εμφύτευση εμβρύου.

 

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία;

Στις περισσότερες γυναίκες, η εμφύτευση εμβρύου πραγματοποιείται φυσιολογικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκύψουν προβλήματα κατά τη διαδικασία, όπως:

  • εξωμήτρια κύηση
  • καθυστερημένη εμφύτευση εμβρύου
  • αποτυχία εμφύτευσης

Εάν η εμφύτευση πραγματοποιηθεί σε άλλο σημείο εκτός του ενδομητρίου (εξωμήτρια κύηση), αυτή πρέπει να τερματίζεται άμεσα καθώς μπορεί θέσει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας. Η αντιμετώπιση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Η καθυστερημένη εμφύτευση εμβρύου πραγματοποιείται κατά την 8η-9η ημέρα από τη γονιμοποίηση του ωαρίου, με φυσικό ή τεχνητό τρόπο. Συνήθως δεν αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας και η κύηση είναι ομαλή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις συσχέτισης της καθυστερημένης εμφύτευσης με αυξημένη πιθανότητα αποβολής, αν και ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Τέλος, η αποτυχία εμφύτευσης μπορεί να διαπιστωθεί μόνο κατά την προσπάθεια σύλληψης με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η αποτυχία εμφύτευσης είναι:

  • ανωμαλίες της μήτρας
  • εμβρυϊκές ανωμαλίες
  • κάπνισμα
  • ηλικία της γυναίκας
  • Δείκτης Μάζας Σώματος μεγαλύτερος ή μικρότερος από το φυσιολογικό
  • άγχος

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εμφύτευση εμβρύου και την επίτευξη κύησης, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη και κλείστε το ραντεβού σας!

 

 

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη