Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Η διατροφή στην Εξωσωματική

Πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. H διατροφή στην εξωσωματική συγκαταλέγεται μέσα σε αυτούς, καθώς ενισχύει και δυναμώνει τον οργανισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της διαδικασίας.

 

Διατροφή στην εξωσωματική: Έμφαση στη σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή πριν την ωοληψία,  αλλά και μετά από αυτή, εξασφαλίζει στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα τον βοηθήσουν να αποδώσει καλύτερα. Αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα σε όλα τα πρώιμα στάδια της διαδικασίας, αλλά και σε μία επιτυχή κύηση μετά από εξωσωματική. Παράλληλα, η σωστή διατροφή μειώνει την πιθανότητα φλεγμονών του οργανισμού, οι οποίες είναι συνυπεύθυνες για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Επιπλέον, συμβάλλει επικουρικά στη διατήρηση του σωστού βάρους, που ορισμένες φορές διαταράσσεται από τη διαδικασία της εξωσωματικής.

 

Διατροφή στην εξωσωματική: Ποιες τροφές ενδείκνυνται;

Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης προτείνει να ακολουθείται μία ισορροπημένη διατροφή τόσο από τη γυναίκα όσο και από τον άνδρα. Πιο συγκεκριμένα, τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση πρέπει να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των διατροφικών συνηθειών, όπως για παράδειγμα:

  • το ελαιόλαδο
  • τα φρούτα και τα λαχανικά
  • τα λιπαρά ψάρια
  • οι ξηροί καρποί

Αντιθέτως, τροφές όπως τα πολλά ζωικά λίπη (κορεσμένα), τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά και η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται.

Οι τροφές με αντιοξειδωτική δράση είναι γνωστό ότι θωρακίζουν τα κύτταρα από τους οξειδωτικούς παράγοντες που προκαλούν φθορά. Οι βιταμίνες πρέπει επίσης να βρίσκονται ψηλά στη διατροφική λίστα του ζευγαριού. Η βιταμίνη D, οι πολυβιταμίνες, το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι σημαντικές για τη διατροφή στην εξωσωματική αλλά και σε πιθανή κύηση. Μάλιστα, η επάρκεια σε βιταμίνη Β δείχνουν να συνδέονται με την ανάπτυξη του εμβρύου και μειώνουν τον κίνδυνο αποβολής. Μάλιστα, το φολικό οξύ και κάποιες βιταμίνες, έχει διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου.

Σύμμαχος του οργανισμού κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής αποτελεί και το ασβέστιο. Συστήνεται καθημερινή πρόσληψη 1000 mg ασβεστίου που μπορεί να ληφθεί από γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, κεφίρ) και από φυτικές πηγές ασβεστίου (χόρτα, μπρόκολο, αμύγδαλα, χαρούπι, σουσάμι, ταχίνι).

Πολύτιμες τροφές είναι και αυτές που περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα. Ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται να ενισχύουν την ποιότητα και τα αποθέματα ωαρίων, ενώ στους άνδρες βελτιώνουν την κινητικότητα του σπέρματος.

Τέλος, σημαντικό όσο και απαραίτητο θεωρείται το νερό, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του οργανισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι ορμονική ανισορροπία, επιπτώσεις στη γονιμότητα και στο βάρος, τίποτα από τα οποία δεν ενδείκνυνται για μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Διατροφή στην εξωσωματική: Τι πρέπει να αποφεύγεται;

Τα τρανς λιπαρά (σε επεξεργασμένες ή τηγανητές τροφές) έχουν ενοχοποιηθεί για την ωοθηκική υπολειτουργία. Συστήνεται λοιπόν αντί αυτών να προτιμηθούν τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηροί καρποί) και οι υδατάνθρακες, σε αποδεκτές πάντα ποσότητες.

Η γυναικεία υπογονιμότητα σχετίζεται και με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο επιβαρύνει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων. Συνεπώς προτείνεται μια λελογισμένη κατανάλωση αυτών. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η πρόσληψή τους από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς η καλή κατανομή τους εντός της ημέρας. Υδατάνθρακες που θεωρούνται διατροφικά αποδεκτές τροφές είναι:

  • τα όσπρια
  • το καστανό ρύζι
  • η κινόα
  • το φαγόπυρο
  • η βρώμη
  • τα μέτρια ώριμα φρούτα με την φλούδα τους
  • η γλυκοπατάτα
  • η πατάτα με την φλούδα της

Αλκοόλ και καφές καλό είναι να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες. Αμφότερα έχουν συνδεθεί με καθυστέρηση της εγκυμοσύνης, ενώ ο καφές φαίνεται να συσχετίζεται και με αποβολές. Αντίθετα, η μεσογειακή διατροφή (λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο, δημητριακά) συνδέεται με σχεδόν 65% επιτυχημένη έκβαση στη διαδικασία της εξωσωματικής.

 

Καθοδήγηση στην εξωσωματική

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να φανούν ωφέλιμες στο σπουδαίο και σημαντικό ταξίδι της Εξωσωματικής. Πλήθος ερευνών συνηγορούν στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην εξωσωματική αλλά και στη βελτίωση της γονιμότητας. Τα προαναφερθέντα αφορούν και τα δύο φύλα. Ένα σωστό πλάνο για διατροφή στην εξωσωματική επιδρά θετικά:

  • στην προετοιμασία του οργανισμού της γυναίκας για την ωοληψία
  • στην εμφύτευση του εμβρύου
  • στην ανάπτυξη του εμβρύου σε μία επιτυχή εξωσωματική

 

Ο Δρ. Χηνιάδης είναι Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF-Εμβρυογένεσις και έχει διατελέσει Ειδικός Επιμελητής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St Bart’s στο Λονδίνο. Παράλληλα, μέσω του μη-κερδοσκοπικού σωματείου  Be-Live, του οποίου είναι συνιδρυτής, βοηθά οικονομικά ασθενή υπογόνιμα ζευγάρια, πραγματοποιώντας δωρεάν θεραπείες Εξωσωματικής. Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάλληλη διατροφή στην εξωσωματική και στην εγκυμοσύνη.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη