Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

gonimotita meta ti genna

Γονιμότητα μετά τη γέννα

Η γονιμότητα μετά τη γέννα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και μετά τον τοκετό. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η γυναίκα μένει ξανά έγκυος σε σύντομο χρονικό διάστημα από μία γέννα, χωρίς να το περιμένει. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου είναι επιθυμητή μία σύλληψη, η οποία δεν πραγματοποιείται όσο γρήγορα θα περίμενε το ζευγάρι.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις σχετικά με το πώς επηρεάζεται η γονιμότητα μετά τη γέννα.

Γονιμότητα μετά τη γέννα: Θηλασμός

Γενικώς, η γονιμότητα μετά τη γέννα επηρεάζεται από τις ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την περίοδο του θηλασμού. Συνήθως, η ωορρηξία αναστέλλεται κατά τον θηλασμό, ιδιαίτερα τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό. Μάλιστα, ζευγάρια που δεν επιθυμούν μία δεύτερη απανωτή εγκυμοσύνη βασίζονται σε αυτή τη φυσική μέθοδο αντισύλληψης, χωρίς να παίρνουν περαιτέρω προφυλάξεις.

Παρόλα αυτά, η επιστροφή της ωορρηξίας σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως:

  • τη συχνότητα του θηλασμού κατά τη διάρξκεια της ημέρας
  • την αποκλειστικότητα ή μη θρέψης του βρέφους μόνο μέσω του θηλασμού
  • το στρες της νέας μητέρας
  • περιβαλλοντικούς παράγοντες

Επομένως, δεν αποκλείεται μία γυναίκα να μείνει έγκυος ξανά ακόμα και στην περίοδο του θηλασμού.

Γονιμότητα μετά τη γέννα: Επιστροφή της γονιμότητας

Για τις μητέρες που δε θηλάζουν, η γονιμότητα μετά τη γέννα επιστρέφει με την επανεμφάνιση της ωορρηξίας. Αυτή παρατηρείται συνήθως τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω του ότι η ωορρηξία λαμβάνει χώρα πριν τον ερχομό της περιόδου, υπάρχει περίπτωση να αγνοηθούν τα σημάδια της πρώτης ωορρηξίας μετά τη γέννα. Έτσι, είναι πιθανό η γυναίκα να μείνει έγκυος χωρίς να το υπολογίζει.

Γονιμότητα μετά τη γέννα: Νέα εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έγκριτες επιστημονικές μελέτες, μία νέα εγκυμοσύνη είναι καλό να έρχεται τουλάχιστον 12 μήνες μετά από μία γέννα. Αυτό βασίζεται σε δεδομένα που δείχνουν ότι μία εγκυμοσύνη που προκύπτει πιο σύντομα από αυτό το διάστημα έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού, δηλαδή αυτό να είναι λιγότερο από 2,5 κιλά.

Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα περίπου 18 μηνών μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, μέσα σε αυτό το διάστημα, ο οργανισμός της γυναίκας έχει το περιθώριο να ανακάμψει από την πρώτη κύηση και να ανακτήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Γονιμότητα μετά τη γέννα: Δευτερογενής υπογονιμότητα

Η δευτερογενής υπογονιμότητα αναφέρεται στη δυσκολία σύλληψης μετά από την απόκτηση ενός παιδιού. Πολλές φορές, οι παράγοντες πρόκλησης είναι ίδιοι με αυτούς της πρωτογενούς υπογονιμότητας. Αυτοί επηρεάζουν τη γονιμότητα μετά τη γέννα και είναι συνήθως οι εξής:

  • Δυσλειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα ή της γυναίκας
  • Επιπλοκές σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή σε χειρουργική επέμβαση
  • Ηλικία, σωματικό βάρος ή λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων

Σε αυτή την περίπτωση, το ζευγάρι θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα τους καθοδηγήσει κατάλληλα.

 

Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι θα πρέπει να είναι ενήμερο για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν στη γονιμότητα μετά τη γέννα. Ο κατάλληλος ιατρός θα τους συμβουλέψει σχετικά, προτού επιστρέψουν στο σπίτι με το νέο μέλος της οικογένειας. Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης εξειδικεύεται σε θέματα γονιμότητας και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει μετά από την ολοκλήρωση μίας κύησης. Είναι ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live, ενώ διαθέτει πολυετή εμπειρία από την εργασία του σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη