Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ)

Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ)

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ είναι γλυκοπρωτεϊνη. Παράγεται από τα κύτταρα Sertoli των όρχεων στους άνδρες και τα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών στις γυναίκες.

 

Τη δείχνει η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ);

Για τους άνδρες, η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) εκκρίνεται προγεννητικά, με σκοπό τη φυσιολογική ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού τους συστήματος. Η χρονική περίοδος κατά την οποία η αντιμυλλέριος είναι πιο υψηλή στους άνδρες είναι στην προεφηβεία, και μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μέσω της αντιμυλλέριου ορμόνης αξιολογούνται διάφορες διαταραχές του φύλου.

Στις γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) ανιχνεύεται μετά την προεφηβική ηλικία. Αυξάνεται κατά την περίοδο της αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ τα επίπεδά της πέφτουν όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση. Αποτελεί σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς υποδεικνύει την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη στιγμή που πραγματοποιεί την εξέταση.

 

Ερμηνεία των επιπέδων της ΑΜΗ

Τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όταν ερευνάται η γονιμότητα μιας γυναίκας. Μέσω της ορμόνης αυτής, αξιολογείται η ωοθηκική λειτουργία, κι αν αυτή βρίσκεται σε φυσιολογικά, αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα.

Η εξέταση αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει την ασθενή ώστε να προβεί για παράδειγμα σε κατάψυξη ωαρίων Μια γυναίκα που επιθυμεί να πραγματοποιήσει εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν την εξέταση, αφού ίσως προβλεφθεί ο αριθμός των ωαρίων που θα παραχθούν ύστερα από ωοθηκική διέγερση.

Παρ’ όλα αυτά, τα αυξημένα επίπεδα ΑΜΗ δε σημαίνουν πάντοτε ότι μια γυναίκα βρίσκεται σε γόνιμη περίοδο. Ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν υψηλά επίπεδα αντιμυλλέριου ορμόνης. Αυτό συμβαίνει διότι οι ωοθήκες διαθέτουν πολλά ωοθηλάκια, τα οποία εκκρίνουν την ορμόνη ΑΜΗ.

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καρκινικός δείκτης. Κάποιες μορφές ωοθηκικού καρκίνου προκαλούν αύξηση των επιπέδων της ορμόνης, καθιστώντας τη ιδιαίτερα σημαντική στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και την παρακολούθηση των υποτροπών.

Όταν τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ξεκινούν και πέφτουν, σηματοδοτείται η πτώση των ωοθηκικών αποθεμάτων. Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) δεν είναι ανιχνεύσιμη μετά την εμμηνόπαυση.

Η εξέταση της αντιμυλλέριου ορμόνης μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας, αφού δεν επηρεάζεται από τις ορμονικές διαταραχές. Τα φυσιολογικά επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης στις γυναίκες κυμαίνονται από 1 έως 3 ng/ml. Τιμή μεγαλύτερη του 3 υποδεικνύει υψηλά επίπεδα ΑΜΗ και παρατηρείται συνήθως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό. Τιμές έως και 0.7 ng/ml χαρακτηρίζονται κατώτερες του φυσιολογικού, ενώ από 0.3 και κάτω τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά.

 

Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) και βρέφη

Τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα νεογνά που δεν έχουν σαφή γεννητικά όργανα. Σε συνδυασμό με ορμονικό και χρωμοσωμικό έλεγχο, η εξέταση του επιπέδου της AΜΗ βοηθά τον ιατρό να καθορίσει το φύλο.

Σε άρρεν βρέφος το οποίο γεννήθηκε χωρίς ορατούς όρχεις, βρίσκονται δηλαδή ακόμα στην κοιλιά, η ΑΜΗ μπορεί να υποδείξει ότι βρίσκονται εκεί και λειτουργούν φυσιολογικά. Η απουσία ή το χαμηλό επίπεδο ΑΜΗ ενδέχεται να σημαίνει ότι οι όρχεις απουσιάζουν, ή δυσλειτουργούν.

 

Αντιμιλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) και γονιμότητα: Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση μονόδρομος;

Τα χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ δε σημαίνουν απαραίτητα ότι η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχει μια σειρά εξετάσεων που μπορεί να πραγματοποιηθεί, για να διαπιστώσει ο ιατρός αν όντως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι απαραίτητη. Αυτές περιλαμβάνουν τη υστεροσαλπιγγογραφία, το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα στις πρώτες ημέρες του κύκλου κι εξετάσεις πλήρους ορμονικού προφίλ, που συνοδεύονται από έλεγχο προλακτίνης και υπερθυρεοειδισμού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα της ΑΜΗ δεν συνάδουν απαραίτητα με την κακή ποιότητα ωαρίων. Μια γυναίκα μπορεί να έχει μικρό αριθμό ωαρίων, αλλά η ποιότητα τους να είναι καλή. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τη γονιμότητα της γυναίκας.

Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής. Αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης Αναπαραγωγής Be-Live. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μπορεί να βοηθήσει με οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε. Φτάνει απλά να επικοινωνήσετε μαζί του.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη