Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

parentheti mitrotita

Παρένθετη Μητρότητα

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί μια διαδικασία στην οποία μπορούν να καταφύγουν ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν για διάφορους λόγους. Επί παραδείγματι, ενδείκνυται σε περιπτώσεις που έχει αφαιρεθεί η μήτρα της γυναίκας αλλά έχουν διατηρηθεί οι ωοθήκες ή η μήτρα παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα διάπλασης Επίσης σε περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται η κυοφορία  για λόγους υγείας π.χ. καρδιολογικά προβλήματα. Έτσι η λύση δίνεται μέσω της χρήσης της μήτρας άλλης γυναίκας, η οποία θα κυοφορήσει τα έμβρυα του ζεύγους.

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας κρίνεται απαραίτητη η δικαστική απόφαση, λόγω του ότι η παρένθετη μητέρα θα κυοφορήσει και θα γεννήσει το παιδί μιας άλλης γυναίκας. Η ελληνική νομοθεσία είναι από τις ασφαλέστερες στην ευρωπαΐκή ένωση, δεδομένου ότι εξασφαλίζει τα δικαιώματα των γονέων στο έμβρυο που κυοφορείται από την παρένθετη μητέρα.

Περιπτώσεις εφαρμογής παρένθετης μητρότητας

Η παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η κυοφορία σε γυναίκες λόγω ιατρικών προβλημάτων όπως:

Παρένθετη Μητρότητα – Διαδικασία

Η επιλογή της παρένθετης μητέρας γίνεται από το ίδιο το ζευγάρι έπειτα από πιστοποίηση από τον θεράποντα ιατρό, τόσο για την αδυναμία κυοφορίας της βιολογικής μητέρας, όσο και για την ικανότητα της παρένθετης μητέρας να κυοφορήσει. Πρέπει να σημειωθεί πως η γυναίκα που κυοφορεί δεν είναι βιολογική μητέρα καθώς δεν χρησιμοποιείται δικό της ωάριο.

Σε πρώτο στάδιο, πραγματοποιείται εξωσωματική γονιμοποίηση με τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια του ζευγαριού. Εν συνεχεία, τα γονιμοποιημένα ωάρια-έμβρυα- μεταφέρονται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας.

Προτού πραγματοποιηθεί η εμβρυομεταφορά ωστόσο, είναι απαραίτητο να εκδοθεί δικαστική άδεια. Μέσω αυτής, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των βιολογικών γονέων στο μωρό που θα γεννηθεί. Παράλληλα, προστατεύεται ολοκληρωμένα και η ίδια η παρένθετη μητέρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παρένθετη μητρότητα;

Η παρένθετη μητρότητα μπορεί να προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Ορισμένα πλεονεκτήματα της παρένθετης μητρότητας περιλαμβάνουν:

Δημιουργία οικογένειας: Η παρένθετη μητρότητα επιτρέπει στους υποψήφιους γονείς να δημιουργήσουν μια οικογένεια που μπορεί να μην ήταν δυνατή με άλλο τρόπο.

Βιολογική σύνδεση: Για τους υποψήφιους γονείς, η παρένθετη μητρότητα μπορεί να προσφέρει μια βιολογική σύνδεση με το παιδί τους. Αυτή η βιολογική σύνδεση μπορεί να μην είναι δυνατή μέσω της υιοθεσίας.

Έλεγχος της εγκυμοσύνης: Οι υποψήφιοι γονείς μπορούν να συμμετέχουν στην εγκυμοσύνη και να έχουν τον έλεγχο σημαντικών αποφάσεων, όπως η διατροφή και η ιατρική περίθαλψη της παρένθετης μητέρας.

Αποφυγή ιατρικών κινδύνων: Για τους υποψήφιους γονείς που δεν μπορούν να κυοφορήσουν λόγω ιατρικών παθήσεων ή άλλων παραγόντων, η παρένθετη μητρότητα αποτελεί ιδανική λύση. Μέσω αυτής, επιτρέπεται να αποφύγουν τους φυσικούς κινδύνους και τις επιπλοκές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Μείωση του άγχους: Η παρένθετη μητρότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και τη συναισθηματική επιβάρυνση από τις θεραπείες γονιμότητας, τις αποτυχημένες προσπάθειες εγκυμοσύνης και την αβεβαιότητα της υιοθεσίας.

Ποιο είναι το κόστος για την παρένθετη μητρότητα;

Το κόστος για την παρένθετη μητρότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι καλύπτει τα έξοδα της δικαστικής διαδικασίας, της εξωσωματικής, της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και του τοκετού, τα οποία παρουσιάζουν σχεδόν πάντα αυξομειώσεις.

Ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας της παρένθετης μητρότητας καθορίζονται βάσει του εκάστοτε περιστατικού και είναι ανάλογα με τις άλλες μορφές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορούν να κυμαίνονται από 10% έως και 70%. Καθοριστικό ρόλο στην παρένθετη μητρότητα, όπως και στην εξωσωματική γενικότερα, παίζει η ηλικία του ωαρίου. Όσο πιο νέα είναι η γυναίκα η οποία δίνει το ωάριο, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας.

Σε περίπτωση που εξετάζετε το ενδεχόμενο της παρένθετης μητρότητας, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Δρ. Χάρη Χηνιάδη ο οποίος εξειδικεύεται στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Μάλιστα, έχει ιδρύσει το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live. Είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας ενημερώσει εκτενώς για τις επιλογές σας στην απόκτηση παιδιού και να σας υποστηρίξει ενεργά σε όλη τη διαδικασία που εσείς θα επιλέξετε.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη