• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Παρατεταμένη Περίοδος

Παρατεταμένη περίοδος: τι μπορεί να σημαίνει, κρύβει κινδύνους, ποια είναι φυσιολογική;


Η φυσιολογική έμμηνος ρύση - περίοδος - έρχεται κάθε 28 περίπου ημέρες (24-34) και διαρκεί 4-7 ημέρες. Θεωρούμε φυσιολογική την αιμορραγία όταν η γυναίκα καταναλώνει περίπου 4 σερβιέτες υγείας την ημέρα. Τις περισσότερες φορές η έντονη αιμορραγία κρατά 1-2 ημέρες.


Όταν η περίοδος διαρκεί πολλές ημέρες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά εάν αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται για πολύ τότε πρέπει να την δει ο γυναικολόγος της.

Η παρατεταμένη περίοδος μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή να αποτελεί χαρακτηριστικό της γυναίκας χωρίς να υπάρχει υποβόσκον πρόβλημα, ή να οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο.Εάν η παρατεταμένη περίοδος δεν οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια , οι κυριότερες αιτίες είναι:

· Πολύποδας ενδομητρίου

· Ινομυώματα

· Αδενομύωση

· Διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

· Διαταραχές πήξης του αίματος

· Κακοήθεια


Στα πλαίσια της διερεύνησης της παρατεταμένης περιόδου, πρέπει ο γυναικολόγος να προβεί στις ακόλουθες εξετάσεις:

· Κλινική εξέταση

· Τεστ παπ

· Υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών

· Ορμονικός έλεγχος

· Αιματολογικός έλεγχος

· Υστεροσκόπηση και βιοψία ενδομητρίου


Οι πρώτες τρεις εξετάσεις αποτελούν ουσιαστικά μέρος του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Ειδικά η Υστεροσκόπηση είναι μια απλή εξέταση με κάμερα του εσωτερικού της μήτρας, η οποία γίνεται με μέθη, χωρίς η ασθενής να πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιο πρόβλημα, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή με πολύ καλά αποτελέσματα. Εάν το πρόβλημα είναι ορμονικό ή αιματολογικό, η θεραπεία είναι αντίστοιχη. Σε αντίθετη περίπτωση συνήθως ακολουθείται επεμβατική θεραπεία.