Τι είναι η αποκόλληση πλακούντα;
Αποκόλληση πλακούντα ονομάζεται ο διαχωρισμός του πλακούντα από τη θέση εμφύτευσής του στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό. Περίπου 1 στις 120 κυήσεις μπορεί να παρουσιάσει αποκόλληση πλακούντα, η οποία να εμφανιστεί πριν τον τοκετό. Η πιθανότητα είναι αυξημένη για γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό αποκόλλησης.
Συνήθως η αποκόλληση πλακούντα αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση, καθώς μπορεί να επιφέρει κίνδυνο για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Η σοβαρότητα κάθε περιστατικού ποικίλλει, καθώς η αποκόλληση μπορεί να είναι ολική, μερική ή να αφορά μόνο το χείλος του πλακούντα.
Ο πλακούντας είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς το τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Δρ. Χάρη Χηνιάδη για οτιδήποτε σας ανησυχεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο Δρ. Χηνιάδης διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, έχει εκπαιδευθεί στην Εμβρυϊκή Υπερηχογραφία στο King’s College και είναι πιστοποιημένος στο Μαιευτικό Υπερηχογράφημα από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας.
Από τι μπορεί να προκληθεί αποκόλληση πλακούντα;
Είναι διάφοροι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί μία αποκόλληση πλακούντα. Ως βασικοί παράγοντες αναφέρονται οι εξής:
Τι συμπτώματα παρουσιάζει μία έγκυος με αποκόλληση πλακούντα;
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει μία γυναίκα με αποκόλληση πλακούντα διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού.
Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται συνήθως:
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αποκόλληση πλακούντα δε συνοδεύεται πάντοτε από κολπική αιμορραγία. Επίσης, σε περίπτωση κολπικής αιμορραγίας, αυτή δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη βαρύτητα της κατάστασης.
Η εμφάνιση συμπτωμάτων είναι αυτή που μπορεί να υποδείξει αποκόλληση πλακούντα. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με υπερηχογράφημα σε περιπτώσεις μέτριας ή μεγάλης αποκόλλησης.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποκόλληση πλακούντα;
Δεν υπάρχει θεραπεία για την αποκόλληση πλακούντα, πράγμα που σημαίνει ότι η «επανασυγκόλληση» του οργάνου δεν μπορεί να επιτευχθεί με τεχνητό τρόπο. Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος θα κρίνει αρχικά τη σοβαρότητα της κατάστασης ανάλογα με τα παρατηρούμενα συμπτώματα και το στάδιο της κύησης.
Η κυριότερη οδηγία για την αποφυγή πρόκλησης επιπλοκών είναι η καθήλωση της εγκύου στο κρεβάτι για χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο ιατρός. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη είναι η στενή παρακολούθηση της ίδιας και του εμβρύου. Εάν η αποκόλληση πλακούντα συμβεί κατά το γ’ τρίμηνο της κύησης, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για την ωρίμανση των πνευμόνωντου εμβρύου, καθώς μπορεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός.
Σε σοβαρές αποκολλήσεις είναι απαραίτητη η άμεση καισαρική τομή, καθώς προκαλείται εκτεταμένη αιμορραγία (είτε κολπική είτε εσωτερική) ή και αποβολή.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, είναι μεγάλης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση μίας αποκόλλησης πλακούντα, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Εάν αντιληφθείτε συμπτώματα που σας ανησυχούν, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γυναικολόγο σας.