Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Βλαστοκύστη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία τεχνολογικά εξελιγμένη διαδικασία. Κάθε ζευγάρι που επιλέγει να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο απόκτησης παιδιού, θέλει να μάθει και να κατανοήσει όσο περισσότερο γίνεται κάθε στάδιο που περιλαμβάνει. Η βλαστοκύστη είναι ένα από τα πιο εξειδικευμένα θέματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μάθετε περισσότερα στο κείμενο που ακολουθεί από τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη.

 

Τι είναι η βλαστοκύστη;

Βλαστοκύστη ονομάζεται το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου την 5η ημέρα καλλιέργειας στο εργαστήριο ή φυσικής γονιμοποίησης του ωαρίου εάν αναφερόμαστε σε φυσική διαδικασία γονιμοποίησης. Η βλαστοκύστη αποτελεί το τελευταίο στάδιο εξέλιξης πριν την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο και την έναρξη της κύησης.

Πρόκειται για στάδιο μεγάλης σημασίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί δείγμα ομαλής εξέλιξης του εμβρύου. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα έμβρυα που φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης εμφανίζουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες επιτυχημένης εμφύτευσης στο ενδομήτριο.

 

Εάν σκέφτεστε την επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και για οτιδήποτε σχετικό σας προβληματίζει, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη. Ο Δρ. Χηνιάδης έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία κατά την εργασία του σε μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου και της Αθήνας, είναι Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.

 

Βλαστοκύστη: Καλλιέργεια και εμβρυομεταφορά

Ένα έμβρυο, από τη στιγμή της δημιουργίας του, υφίσταται διαδοχικές κυτταρικές διαιρέσεις με στόχο τον φυσικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του. Επομένως, τη 2η μέρα έχουν σχηματιστεί 4-6 κύτταρα, την 3η μέρα 8-10 κύτταρα και ούτω καθεξής. Στη βλαστοκύστη το έμβρυο αποτελείται από περίπου 80-100 κύτταρα, τα οποία διακρίνονται σε δύο ομάδες:

  • την τροφοβλάστη – που θα σχηματίσει τον πλακούντα
  • την εμβρυοβλάστη – που θα σχηματίσει το έμβρυο

Με την τεχνική της καλλιέργειας βλαστοκύστης, τα έμβρυα καλλιεργούνται μέχρι την 5-6η ημέρα από την λήψη των ωαρίων. Σκοπός είναι να φτάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στο στάδιο της βλαστοκύστης και αυτά που θα το επιτύχουν να χρησιμοποιηθούν στην εμβρυομεταφορά. Μάλιστα, η εμβρυομεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης προσομοιάζει αρκετά στη φυσική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση την περίπτωση όπου αναπτύσσεται βλαστοκύστη, στις άλλες περιπτώσεις η εμβρυομεταφορά γίνεται την 2η-3η ημέρα της καλλιέργειας.

Για να μπορέσει να γίνει αυτή η επιλογή εμβρύων που έχουν φτάσει στο συγκεκριμένο στάδιο, σημαντική προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα καλλιέργειας και Time-lapse παρακολούθησης εμβρύων με δυνατότητα επιλογής των καλύτερων μέσω τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) όπου εξετάζονται δεκάδες διαφορετικές παράμετροι.

 

Βλαστοκύστη: Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει;

Η βλαστοκύστη προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα στις διαδικασίες καλλιέργειας και εμβρυομεταφοράς. Αυτά είναι τα εξής:

  • Καλύτερη ποιότητα εμβρύων προς εμβρυομεταφορά
  • Υψηλότερα ποσοστά επίτευξης κύησης (60-70% σε γυναίκες μέχρι 35-36 ετών)
  • Καλύτερο συγχρονισμό με το ενδομήτριο
  • Μειωμένη πιθανότητα για πολύδυμη κύηση λόγω της μεταφοράς λιγότερων εμβρύων προς εμφύτευση
  • Δυνατότητα γενετικής διάγνωσης σε προεμφυτευτικό στάδιο

 

Βλαστοκύστη: Ποια σημεία χρήζουν προσοχής;

Παρόλο που η βλαστοκύστη έχει αρκετά πλεονεκτήματα, υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σημαντική προϋπόθεση για την βλαστοκύστη και την ανάπτυξή της είναι η ύπαρξη αρκετών εμβρύων με καλή μορφολογία κατά την 3η ημέρα της καλλιέργειας. Ο αριθμός αυτός εξαρτάται και από τα ωάρια που λαμβάνονται από τη γυναίκα μετά τη διέγερση των ωοθηκών.

Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τα καλλιεργούμενα έμβρυα μόνο ένα μικρό ποσοστό φτάνει στο στάδιο της βλαστοκύστης, ενώ η ανάπτυξη των υπολοίπων σταματά. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι μένουν εκτός της μήτρας, αν το εργαστήριο είναι καλό, αλλά στο ότι τα περισσότερα έμβρυα δεν είναι καλής ποιότητας.

Κατά την 3η ημέρα της καλλιέργειας αποφασίζεται εάν θα γίνει προσπάθεια ανάπτυξης βλαστοκύστεων ή αν θα χρησιμοποιηθούν τα έμβρυα για μεταφορά την ίδια μέρα. Η πρόβλεψη και η απόφαση είναι κρίσιμες για τη διαδικασία της εξωσωματικής, επομένως θα πρέπει το εργαστήριο και ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής να διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη