Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύλληψης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συστήνεται στο ζευγάρι να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής και με την καθοδήγησή του να προχωρήσει σε κατάλληλες εξετάσεις γονιμότητας. Χάρη σε αυτές, πραγματοποιείται έλεγχος της γονιμότητας του ζεύγους, προκειμένου να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται εξετάσεις γονιμότητας;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα ζευγάρι χαρακτηρίζεται υπογόνιμο όταν δεν καταφέρνει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών επαφών χωρίς προφύλαξη. Ειδικότερα για γυναίκες άνω των 35 ετών, ο χαρακτηρισμός της υπογονιμότητας χρησιμοποιείται όταν δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη μέσα σε 6 μήνες με τακτικές σεξουαλικές επαφές. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, είναι σημαντικό το ζευγάρι να απευθυνθεί στον κατάλληλο ειδικό για διερεύνηση της υπογονιμότητας.
Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι Γυναικολόγος Αναπαραγωγής με εξειδίκευση σε θέματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης Αναπαραγωγής Be-Live, ενώ ασχολείται ενεργά με την ενημέρωση ιατρών και κοινού για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.
Ορμονικές εξετάσεις γονιμότητας
Οι ορμονικές εξετάσεις γονιμότητας σε μία γυναίκα περιλαμβάνουν μέτρηση των παρακάτω ορμονών:
Απεικονιστικές εξετάσεις γονιμότητας
Οι απεικονιστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται για να δείξουν ύπαρξη τυχόν προβλημάτων στα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων και μπορεί αποκαλύψει ευρήματα όπως:
Επιπλέον, η υστεροσαλπιγγογραφία ανήκει στις εξετάσεις γονιμότητας και αποτελεί ακτινολογικό έλεγχο της φυσιολογίας της μήτρας και των σαλπίγγων.
Επεμβατικές εξετάσεις γονιμότητας
Στις εξετάσεις που μπορεί να συστήσει για μία γυναίκα ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής συγκαταλέγονται και επεμβατικές διαδικασίες. Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και εξασφαλίζει τον άμεσο έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων με τη χρήση λαπαροσκοπίου. Το λαπαροσκόπιο είναι ένα ειδικό εργαλείο με ενσωματωμένη κάμερα που παρέχει οπτική απεικόνιση, μέσω εισαγωγής του από μία μικρή τομή κάτω από τον ομφαλό.
Κατ’ αντιστοιχία με την παραπάνω διαδικασία, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μία υστεροσκόπηση. Σε αυτή την περίπτωση, το εργαλείο που φέρει την κάμερα (υστεροσκόπιο) εισέρχεται μέσω του τραχήλου, καθιστώντας δυνατό τον έλεγχο της μήτρας. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί στη διάρκεια της επέμβασης να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα αφαίρεση ή διόρθωση του παθολογικού ευρήματος.
Σε ποιες εξετάσεις γονιμότητας υποβάλλονται οι άνδρες;
Οι εξετάσεις γονιμότητας για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ενός ζεύγους πραγματοποιούνται τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα. Στους άνδρες οι εξετάσεις γονιμότητας περιλαμβάνουν:
Μην ξεχνάτε πως σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη εγκυμοσύνης είναι η τακτική σεξουαλική επαφή, χωρίς όμως να δημιουργεί αίσθημα πίεσης ή καταναγκασμού στο ζευγάρι. Για οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με θέματα υπογονιμότητας και επίτευξης κύησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Χάρη Χηνιάδη!