• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Τρόποι βελτίωσης του σπέρματος

· Έχετε φυσιολογικό βάρος σώματος.


· Αποφύγετε ζεστά μπάνια και τα στενά εσώρουχα. Οι όρχεις σε φυσιολογικές συνθήκες κρατούν την περιοχή που παράγεται το σπέρμα σε μια θερμοκρασία λίγο πιο κάτω από αυτή που έχει το υπόλοιπο σώμα μας. Εάν λοιπόν η περιοχή αυτή αναπτύξει θερμοκρασία πάνω από το φυσιολογικό ή συμπιεστεί, τότε η αναπαραγωγή σπέρματος είναι πιθανό να μειωθεί.


· Σταματήστε το κάπνισμα. Η τοξικές ουσίες που εισπνέονται με τον καπνό του τσιγάρου είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβες ή και να καταστρέψουν τα σπερματοζωάρια. Επιπλέον το κάπνισμα ευθύνεται για την μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης στο αίμα επηρεάζοντας έτσι την ανάπτυξη του σπέρματος.


· Κόψτε το αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει και αυτό την τεστοστερόνη με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής της και την μείωση της σεξουαλικής ικανότητας.


· Αλλάξτε τη διατροφή σας


· Ο ψευδάργυρος λειτουργεί σαν «προωθητικό» για την διαδρομή που θα κάνει το σπερματοζωάριο ώστε να συναντήσει το ωάριο και έτσι να επιτευχθεί η σύλληψη. Τον βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί η ποσότητα να μην είναι αρκετή και έτσι να χρειαστεί συμπλήρωμα ψευδαργύρου.


· Έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες που πήραν σελήνιο βελτίωσαν την γονιμότητα τους. Τα τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο είναι τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά, το κοτόπουλο, το συκώτι, το σκόρδο και τα λαχανικά. Η ποσότητα όμως του σεληνίου που περιέχεται στα λαχανικά εξαρτάται από την ποσότητα σεληνίου που περιέχεται στο λίπασμά τους. Επιπλέον η μαγιά της μπύρας καθώς και το φύτρο του σιταρίου θεωρούνται υγιεινές τροφές και καλές πηγές σεληνίου.


· Το φυλικό οξύ το συναντάμε σε φαγητά όπως τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκάλια.