Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

oolipsia

Ωοληψία

Η ωοληψία αποτελεί μια διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Κατά τη διάρκεια της ωοληψίας, τα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας διακολπικά με υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη βελόνα. Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως υπό ελαφριά γενική αναισθησία (μέθη). Πρόκειται για μια διαδικασία μικρής διάρκειας περίπου 20-30 λεπτών.

Τα ληφθέντα ωάρια στη συνέχεια μεταφέρονται σε εργαστήριο, όπου γονιμοποιούνται με σπέρμα σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Μόλις γονιμοποιηθούν, τα έμβρυα που προκύπτουν καλλιεργούνται για 3-5 ημέρες και επιλέγονται τα έμβρυα καλύτερης ποιότητας για την εμβρυομεταφορά.

Η διαδικασία της ωοληψίας είναι σχετικά ασφαλής και αποτελεσματική, αλλά όπως σε κάθε ιατρική πράξη, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες. Παρόλα αυτά, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Προετοιμασία για την ωοληψία

Την προηγούμενη ημέρα της ωοληψίας, χρειάζεται:

  • Ελαφρύ δείπνο
  • Πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων

Την ημέρα της ωοληψίας πρέπει:

  • Να είστε νηστική
  • Να μην έχετε πιεί ούτε νερό
  • Χωρίς άρωμα

Ποσοστά επιτυχίας έπειτα από ωοληψία

Η ωοληψία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία. Βοηθάει τις γυναίκες να επιτύχουν εγκυμοσύνη μέσω της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας Λ ποικίλλουν σε συνάρτηση με διάφορους παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται η ηλικία της γυναίκας, το ιατρικό ιστορικό και η αιτιολογία που προκαλεί τα προβλήματα υπογονιμότητας.

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) με έμβρυα που προέρχονται από την ωοληψία μπορεί να κυμαίνονται περίπου:

  • 60% για γυναίκες κάτω των 35 ετών
  • 10-20% για γυναίκες άνω των 40 ετών

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Η ωοληψία είναι μια πρακτικά ανώδυνη διαδικασία διότι πραγματοποιείται υπό μέθη χορηγούμενη από αναισθησιολόγο. Πέραν από την μείωση του πόνου, η μέθη είναι απαραίτητη λόγω του ότι αποφεύγονται οι ακούσιες κινήσεις της γυναίκας οι οποίες μπορεί να μετατοπίσουν στιγμιαία τη βελόνα. Από τη μετατόπιση αυτή μπορεί να τραυματιστεί η ωοθήκη ή κάποιο άλλο παρακείμενο όργανο. Η διάρκεια της ωοληψίας καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ωοθυλακίων, τον βαθμό δυσκολίας της παρακέντησης και άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Μετά την ωοληψία, η παραμονή σε θάλαμο νοσηλείας για παρακολούθηση και ανάπαυση είναι από 30 μέχρι 60 λεπτά.

Ωοληψία – Πιθανές επιπλοκές

Όπως κάθε ιατρική διαδικασία, η ωορρηξία εμπεριέχει κάποιους κινδύνους. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται μια ασφαλής διαδικασία με την προϋπόθεση ότι εκτελείται από εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής σε μια αξιόπιστη κλινική ή νοσοκομείο.

Οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την ωοληψία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αιμορραγία ή μόλυνση στο σημείο παρακέντησης: Μια μικρή ποσότητα αιμορραγίας ή μόλυνσης μπορεί να εμφανιστεί στο σημείο όπου εισάγεται η βελόνα για τη συλλογή των ωαρίων.

Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών: Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά τη διέγερση των ωοθηκών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, πρήξιμο και ναυτία.

Βλάβη στα περιβάλλοντα όργανα: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βελόνα που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των ωαρίων μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε κοντινά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη, το έντερο ή τα αιμοφόρα αγγεία.

Κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την αναισθησία: Όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία που απαιτεί αναισθησία, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος επιπλοκών, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, δυσκολίες στην αναπνοή ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο φάρμακο.

Συνολικά, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ωοληψία είναι σχετικά χαμηλοί. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που έχετε με τον γιατρό σας και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διαδικασία.

 

Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη προκειμένου να σας κατευθύνει κατάλληλα και να λύσει όλες σας τις απορίες αναφορικά με την ωοληψία. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη