Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Δυσπλασία Τραχήλου της Μήτρας

δυσπλασία μήτρας

Τι είναι η δυσπλασία τραχήλου;

Η δυσπλασία είναι οι μη φυσιολογικές αλλαγές των κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Εναλλακτικά, ονομάζεται τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN). Αν και τα κύτταρα αυτά είναι προκαρκινικά δεν σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο. Η αλλαγή τους μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Ωστόσο, εφόσον διαγνωστούν, πρέπει να εφαρμοστεί ληφθούν μέτρα για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Η δυσπλασία μήτρας μπορεί να είναι 3 μορφών:

  • CIN 1: Ήπια μορφή δυσπλασίας. Σπανίως εξελίσσεται σε καρκίνο. Συνήθως δεν χρειάζεται παρέμβαση.
  • CIN 2: Μέτρια μορφή δυσπλασίας. Έχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκίνο, γι’ αυτό και χρειάζεται θεραπεία.
  • CIN 3: Σοβαρή μορφή δυσπλασίας. Αυξημένη πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκίνο και χρειάζεται άμεση θεραπεία.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;

Όλες οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν δυσπλασία στο τράχηλο. Η αιτία πίσω από την εμφάνιση προκαρκινικών κυττάρων είναι ο ιός ανθρωπίνων θυλωμάτων, ή κοινώς HPV. Ο ιός HPV έχει πολλούς διαφορετικούς τύπους χωρίς να είναι όλοι επικίνδυνοι για την υγεία. Ωστόσο συγκεκριμένοι τύποι του ιού, όπως ο HPV-18, είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκίνου. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή , επομένως γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν αλλοιώσεις από τον HPV.

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα δυσπλασίας  είναι:

  • Το κάπνισμα.
  • Η έναρξη σεξουαλικών επαφών σε νεαρή ηλικία (πριν τα 18).
  • Η εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία (πριν τα 18).
  • Η αλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων.
  • Οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη.
  • Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Η δυσπλασία δεν προκαλεί συμπτώματα. Οι γυναίκες ενημερώνονται για την εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων κατά την εξέταση τους από τον Γυναικολόγο. Επομένως, είναι σημαντικό οι γυναίκες να επισκέπτονται τακτικά τον Γυναικολόγο τους για εξετάσεις.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη δυσπλασία μήτρας;

Μία φορά τον χρόνο οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ΠΑΠ, ειδικά εφόσον είναι ενεργές σεξουαλικά. Πλέον, είναι αρκετά διαδεδομένη μία νέα μέθοδος για την εξέταση, το Test Pap Thin Prep. Σε σύγκριση με το παραδοσιακό τεστ Παπ δίνει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, καθώς έχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Κατά την εξέταση, ο Γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα από τον τράχηλο της γυναίκας με ειδικό βουρτσάκι. Στη συνέχεια το βουρτσάκι τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με ειδικό υγρό (Thin Prep). Το υλικό στέλνεται για ανάλυση το εργαστήριο για τη διάγνωση αλλοιώσεων στα κύτταρα. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων ή και άλλων λοιμώξεων.

Εφόσον τα αποτελέσματα του τεστ Παπ είναι μη φυσιολογικά, πραγματοποιείται κολποσκόπηση για την προσεκτικότερη εξέταση του τραχήλου. Διαρκεί μόλις 5-10 λεπτά και πραγματοποιείται στο ιατρείο του Γυναικολόγου. Με τη χρήση του κολποσκόπιου και ειδικών διαλυμάτων μπορεί να ανιχνεύσει τα σημεία που εμφανίζεται πρόβλημα. Εάν κριθεί απαραίτητο, γίνεται λήψη δείγματος για βιοψία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσπλασία μήτρας;

Η θεραπεία θα καθοριστεί τόσο από τη σοβαρότητα της δυσπλασία όσο και από την ηλικία και τη γενικότερη υγεία της ασθενούς. Μετά τη διάγνωση, ο Γυναικολόγος μπορεί να συστήσει:

  • Παρακολούθηση: Πρέπει να γίνει επανέλεγχος μετά από ένα διάστημα 4-6 μηνών για να καταγραφεί η εξέλιξη της δυσπλασίας. Αποτελεί επιλογή όταν είναι δυσπλασία
  • Αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων: Όταν η δυσπλασία είναι σοβαρής μορφής ή δεν υποχωρεί, πραγματοποιείται κωνοειδής εκτομή της βλάβης.

 

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη δυσπλασία μήτρας;

Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά την εμφάνιση δυσπλασίας τραχήλου της μήτρας είναι ο εμβολιασμός για τον HPV. Είναι απολύτως ασφαλής και έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη. Το εμβόλιο μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από την ηλικία των 10 ετών, ενώ μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ακόμα και αν οι γυναίκες έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή.

 

Η δυσπλασία τραχήλου δεν σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο. Ωστόσο, πρέπει απαραίτητα να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και ίσως θεραπεία για να αποτραπεί η εξέλιξη της πάθησης. Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για τις γυναίκες. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη δυσπλασία μήτρας, επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Δρ. Χάρη Χηνιάδη για να κλείσετε το ραντεβού σας.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη