Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα

Βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα

Η γυναικεία γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Η καλή διατροφή και η υιοθέτηση υγιών προτύπων συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση και ενίσχυση της γονιμότητας. Πλέον, σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει πως υπάρχουν συγκεκριμένες βιταμίνες που προάγουν τη γονιμότητα . Έτσι, κάθε γυναίκα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα της διατροφής, στην περίπτωση που θέλει να μείνει έγκυος.

 

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα;

Η γυναικεία γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως :

  • Ηλικία : Η ηλικία είναι πλέον καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας. Ήδη από την ηλικία των 30, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, η εξέλιξη της ιατρικής, έχει επιτρέψει σε γυναίκες, ακόμα και στην ηλικία των 40 ετών να κυοφορούν.

 

  • Ιατρικό ιστορικό : Ορισμένες γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή τα ονόματα έχουν συνδεθεί με την υπογονιμότητα. Παράλληλα, τα αυτοάνοσα νοσήματα ή η θυρεοειδίτιδα αποτελούν παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

 

  • Τρόπος διαβίωσης : Ο τρόπος ζωής συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γονιμότητας. Η διατροφή και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της γονιμότητας.

 

  • Οι ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η λήψη αλκοόλ και η έλλειψη πρόσληψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών συνδέονται με τη μείωση της γονιμότητας.

 

Ποιες είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα;

Όταν μία γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει τη λήψη πολυβιταμινών τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σύλληψη. Η λήψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών ενισχύει τη σύλληψη και βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων. Έτσι, προτείνονται οι εξής βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα :

 

  • Βιταμίνη D : H βιταμίνη D εκτός από την προώθηση της υγείας των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτιώνει τη γονιμότητα. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είχαν λιγότερες πιθανότητες σύλληψης σε σχέση με γυναίκες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, η λήψη βιταμινών D προωθεί τη διέγερση των ωοθηκών, ενώ παράλληλα ενισχύει την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών. Σημαντική πηγή για την πρόσληψη βιταμίνης D είναι ο ήλιος.

 

  • Φολικό οξύ : Το φολικό οξύ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα . Έχει συνδεθεί ως τη σημαντικότερη προγεννητική βιταμίνη, ενώ είναι εξίσου ωφέλιμη για όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν. Παράλληλα δε, αποτελεί μία βιταμίνη, η οποία λαμβάνεται από τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση , ενισχύοντας αυτόν τον τρόπο ολόκληρης της διαδικασίας. Το φολικό οξύ συναντάται στα όσπρια, δημητριακά ολικής καθώς και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

 

  • Ωμέγα-3 : Τα ωμέγα-3 είναι υγιή λίπη, τα οποία ενισχύουν την ποιότητα των ωαρίων των γυναικών. Η σημαντικότερη πηγή πρόσληψης ωμέγα-3 είναι τα θαλασσινά.

 

Υπάρχουν κι άλλες βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα, όπως :

  • Σελήνιο
  • CoQ10
  • Σίδηρο
  • Βιταμίνη Β, C, E

 

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να ενδυναμώσουν τη γυναικεία γονιμότητα;

Ωστόσο, εκτός από την υιοθέτηση υγιών διατροφικών προτύπων και την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να ενδυναμώσουν τη γυναικεία γονιμότητα:

  • Μείωση του άγχους : Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογία της γυναίκας, καθώς μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών. Το γεγονός αυτό μπορεί να αναστέλλει την ωορρηξία, ενώ παράλληλα να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό της γυναίκας.

 

  • Άσκηση : Η άσκηση αποτελεί μία δραστηριότητα για τη διατήρηση της καλής υγείας και ψυχολογίας. Το συσσωρευμένο λίπος μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών, επηρεάζοντας τη γονιμότητα. Η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, η γιόγκα ή οι πιλάτες, μπορούν να εξισορροπήσουν την ορμονική διαταραχή και να επαναφέρουν τα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών.

 

  • Αποφυγή καπνίσματος & αλκοολ : Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στη συνολική υγεία, ενώ παράλληλα μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών.

 

  • Καλός ύπνος : Ο ύπνος συνδέεται με τα επίπεδα των ορμονών. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιφέρει υπογονιμότητα και δυσκολία σύλληψης.

 

Οι βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη σύλληψη, αλλά δεν είναι μόνος. Ο  Δρ. Ο Χάρης Χηνιάδης  είναι εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης Αναπαραγωγής  Be-Live . Ο ίδιος διαθέτει πολυετή εμπειρία στο να κατευθύνει κατάλληλα, όσες γυναίκες επιθυμούν να συλλάβουν παιδί, ενώ μπορεί να βοηθήσει σε ένα πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.  

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη