Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Δωρεά Ωαρίων

Δωρεά Ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της δωρεάς ωαρίων προκειμένου να καταφέρουν να γίνουν γονείς. Αν και πρόκειται για μία επιλογή η οποία συνοδεύεται από αρκετό σκεπτικισμό και ηθικά διλήμματα, εντούτοις, για ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποτελεί το “gold standard”.

Η δωρεά ωαρίων είναι η δωρεά γενετικού υλικού σε ένα ζευγάρι από μία άλλη γυναίκα με σκοπό την τεκνοποίηση. Είναι λοιπόν η λύση του προβλήματος υπογονιμότητας για γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία ή με χαμηλή ποιότητα ωαρίων. Το παιδί θα έχει το γενετικό υλικό του ενός γονέα, όμως θα κυοφορηθεί και γεννηθεί από τη φυσική του μητέρα, γεγονός που αυξάνει την αξία της μητρότητας.

 

Ποιες γυναίκες αφορά η δωρεά ωαρίων;

Οι λήπτριες ωαρίων είναι γυναίκες που:

 • βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία (συνήθως άνω των 44 ετών)
 • πάσχουν από πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
 • έχουν κακή ποιότητα ωαρίων ή δεν είναι σε θέση να παράγουν ωάρια
 • φέρουν μια γενετική διαταραχή που δεν πρέπει να μεταφερθεί στο παιδί τους

  Με αυτόν τον τρόπο, υπερνικούν τα εμπόδια ηλικίας και συχνά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, επειδή τα ωοκύτταρα που παίρνουν είναι από νέες, υγιείς δότριες.

Αναφορικά με τις δότριες
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, υπάρχουν 2 είδη δοτριών που περιλαμβάνουν:

 1. τις περιστασιακές δότριες που είναι πρόθυμες να δώσουν τα ωάρια τους για αλτρουιστικούς λόγους
 2. γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία IVF και συμφωνούν να δώσουν κάποια ωάριά τους προκειμένου να μειώνουν το κόστος της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης (egg sharing)

Οι δότριες δίνουν τα ωάρια αλτρουιστικά. Δεν έχουν καμία σχέση με το ζευγάρι και το παιδί. Δεν επιτρέπεται να γνωρίσουν και να συναντήσουν τη λήπτρια, παρά μόνο αν συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε αυτό και τα δύο μέρη -γονείς και δότρια. Επιπλέον, δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν προέκυψε τελικά μια εγκυμοσύνη από τα ωάριά τους.

Υποβάλλονται σε εκτεταμένες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας τους και αν θα ανταποκριθούν σωστά στη θεραπεία. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

 • Χρωμοσώματα
 • Ιολογικές
 • Ορμονικές
 • Μεσογειακή Αναιμία
 • Κυστική ίνωση
 • Βαρηκοΐα
 • Άλλες γονιδιακές νόσους

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

Αρχικά, η λήπτρια και ο σύζυγός της πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να εξεταστεί η πιθανή ύπαρξη ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη, όπως:

 • ιός ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV)
 • ηπατίτιδα B & C
 • ομάδα αίματος ρέζους κ.ά.

  Ο σύζυγος πρέπει, επιπλέον, να δώσει ένα δείγμα σπέρματος πριν από τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  Η δότρια, εν συνεχεία, υποβάλλεται σε ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών της, όπως και σε ένα κανονικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  Την ημέρα της λήψης των ωαρίων από την δότρια, ο σύζυγός της λήπτριας καλείται να δώσει ένα δείγμα σπέρματος. Αυτό το δείγμα θα προετοιμαστεί κατάλληλα στο εργαστήριο. Τα σπερματοζωάρια θα τοποθετηθούν με τα ωάρια από τη δότρια και θα επωαστούν σε ένα ειδικό «σωλήνα».
  Την επόμενη μέρα το ζευγάρι θα λάβει πληροφορίες σχετικά με την επιτυχία της διαδικασίας.
  Η εμβρυομεταφορά θα προγραμματιστεί για τον επόμενο κύκλο.
  Τα γονιμοποιημένα ωάρια θα μεταφερθούν στη μήτρα της μητέρας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
  9 ημέρες αργότερα θα γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν είναι θετικό, θα χορηγηθούν φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ομαλή κύηση, ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
  Η εμπειρία και οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας αγαπιούνται από τους γονείς τους, όπως και τα παιδιά που γεννήθηκαν από το ωάριο της φυσικής τους μητέρας.
  Σύμφωνα με το νόμο, οι ιατρικές πληροφορίες που αφορούν το πρόσωπο της δότριας είναι καταχωρημένες χωρίς να αποδεικνύουν την ταυτότητά της. Μελλοντικά, μόνο το παιδί έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα αρχεία για λόγους που αφορούν την υγεία του.

Ηθικά διλήμματα

Στην ηθική δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, μαύρο ή άσπρο, μόνο διάφορες απόψεις. Αυτές οι απόψεις μπορούν να ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από πολιτισμό σε πολιτισμό.
Η μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία και η εγκυμοσύνη είναι αμφιλεγόμενο θέμα. Εντούτοις, οι γυναίκες άνω των 40 ετών:

 • μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο παιδί τους
 • έχουν μόνιμο εργασιακό περιβάλλον
 • είναι οικονομικά σταθερότερες από νεότερες γυναίκες

Ο νόμος για την εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λύνει οριστικά το ζήτημα: Η ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής είναι το 54ό έτος, ενώ η δότρια πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 35 ετών.

Η δωρεά ωαρίων λύνει σημαντικά προβλήματα υπογονιμότητας και το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που θα αγαπηθεί από τους γονείς του όπως όλα τα άλλα. Για εμάς τους γυναικολόγους αναπαραγωγής, η επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί χαρίζει στους γονείς το παιδί που έχουν προσπαθήσει πολύ να αποκτήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, επικοινωνήστε και προγραμματίστε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη προκειμένου να σας ενημερώσει υπεύθυνα για τη διαδικασία, να λύσει όλες τις απορίες σας και να σας κατευθύνει κατάλληλα στη μέθοδο που θα ακολουθήσετε.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη