Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Γιατί η υπερβολική ζέστη «χτυπά» τις έγκυες;

Ο υδράργυρος είναι στα ύψη και ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι πάσχοντες από προβλήματα υγείας, αλλά και οι έγκυες, ειδικά όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της κύησης.

Οι έγκυες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του κυκλοφορικού συστήματος που απορρέουν από την αύξηση του όγκου του αίματός τους, αλλά και από το γεγονός ότι πάρα πολλές από τις ουσίες τις οποίες καταναλώνουν, μεταβολίζονται προς όφελος του παιδιού και όχι προς όφελος τους. Την περίοδο της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές και σημαντικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας:

Αυξάνεται σταδιακά η περιεκτικότητα του σε υγρά, η οποία είναι απαραίτητη για να υποστηριχθεί επαρκώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο αλλά και να προετοιμαστεί ο οργανισμός για την απώλεια αίματος κατά τον τοκετό.

Μειώνεται ο αιματοκρίτης, δηλαδή ελαττώνεται η πυκνότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλημμελής μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση του όγκου αίματος κατά περίπου 1,5 λίτρο μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης και κατ’ επέκταση σε αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας της καρδιάς, προκειμένου να μεταφέρονται τόσο το οξυγόνο όσο και οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στους ιστούς της εγκύου και του εμβρύου.

Γι’ αυτόν το λόγο καθώς περνούν οι εβδομάδες της κύησης, βλέπουμε συχνά τις έγκυες να μην έχουν την αντοχή που είχαν έως τότε. Όταν λέμε αντοχή δεν εννοούμε μόνο για άσκηση και τυχόν απαιτητικές δραστηριότητες, αλλά και για απλά πράγματα, όπως το περπάτημα, η αυτοεξυπηρέτηση, η εργασία κ.λπ. και γι’ αυτό μετά από τις 32 εβδομάδες αρχίζει η άδεια εγκυμοσύνης.

Γιατί ο καύσωνας είναι επικίνδυνος για τις έγκυες;

Επειδή λόγω της υψηλής περιβαλλοντικής θερμοκρασίας αναπτύσσουν αγγειοδιαστολή. Η αγγειοδιαστολή μειώνει την αρτηριακή πίεση και επηρεάζει τη λειτουργία της εφίδρωσης, η οποία είναι ο ψυκτικός μηχανισμός του σώματος, με συνέπεια να μην ρυθμίζεται σωστά η σωματική θερμοκρασία.

Η μείωση της πίεσης επηρεάζει και τη λειτουργία των νεφρών, με επακόλουθο να μην γίνεται καλό φιλτράρισμα του αίματος ούτε καλή διούρηση, γεγονός που επηρεάζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα (οξεοβασική ισορροπία).  Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μην τρέφεται καλά το έμβρυο, αλλά να μην έχουμε φυσιολογικές λειτουργίες και εργαστηριακές τιμές στην ίδια την έγκυο.

Τι να κάνει η έγκυος όταν έχει καύσωνα

Το πως αντεπεξέρχεται κάθε έγκυος στις νέες συνθήκες εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η φυσική κατάστασή της, η ηλικία, οι ενδεχόμενες προϋπάρχουσες ασθένειες αλλά και η προσαρμοστικότητά της στα νέα δεδομένα.

Συχνά βλέπει κανείς υγιείς έγκυες οι οποίες έχουν μικρότερες αντοχές από άλλες που ενδεχομένως είναι αγύμναστες, με μεγαλύτερο βάρος και μεγαλύτερη ηλικία, οι οποίες όμως έχουν καλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Οποιαδήποτε ακραία συνθήκη μπορεί να στρεσάρει πάρα πολύ την έγκυο και να τη φέρει στα όρια της ή και πέρα από αυτά. Γι’ αυτό:

  • Να αποφεύγει οπωσδήποτε την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε με απευθείας έκθεση στον ήλιο είτε όταν κάθεται στη σκιά.
  • Να παραμένει σε καλά αεριζόμενους, δροσερούς χώρους, που ενδεχομένως θα κλιματίζονται εάν αυτό είναι εφικτό.
  • Να έχει μια ισορροπημένη διατροφή και λήψη υγρών, που θα τη βοηθήσει να αντέξει την ακραία ζέστη.
  • Να έχει επαρκείς ποσότητες υγρών και φαγητού, χρόνο για ξεκούραση και να κοιμάται αρκετά και καλά. Το υπνοδωμάτιο να είναι δροσερό και όχι παγωμένο λόγω του κλιματισμού, διότι υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος ή άλλων καταστάσεων που μπορεί να υπονομεύσουν την υγεία τους.
  • Να κάνει συχνά ντους, αν το σπίτι ή/και ο χώρος εργασίας δεν κλιματίζονται, προκειμένου να ρυθμίσει τη σωματική θερμοκρασία τους και να αποφύγειτη θερμοπληξία.
  • Να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή έστω να γίνεται με χρήση αντηλιακών και στη σκιά, και πάντοτε με συνεχή κατανάλωση υγρών, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος θερμοπληξίας.
  • Να ενημερώνει άμεσα τον μαιευτήρα της, σε περίπτωση δυσφορίας ή οποιουδήποτε περίεργου συμπτώματος, για να της δώσει οδηγίες, είτε από το τηλέφωνο, είτε έπειτα από μια εξέταση στο ιατρείο είτε επισκεπτόμενη το νοσοκομείο.

 

 

*Δημοσιευμένο Άρθρο στο https://www.oloygeia.gr/health/giati-i-ypervoliki-zesti-chtypa-tis-egkyes/

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη