Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ ανά ηλικία

Η Αντιμυλλέριος Oρμόνη (Anti mullerian Hormone/ΑΜΗ) είναι μια ορμόνη γλυκοπρωτεΐνης η οποία παράγεται στα κοκκκώδη κύτταρα των ωοθηκών. Μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει ποτέ στη ζωή της. Αυτά υπολογίζεται να είναι περίπου 1-2 εκατομμύρια.

Συνήθως, μια γυναίκα έχει ωορρηξία μια φορά το μήνα. Καθ’ όλη την αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας όμως, μόνο 500 περίπου από τα ωοθυλάκιά της επιτυγχάνουν ωορρηξία. Τα υπόλοιπα διαλύονται και χάνονται-αποπίπτουν. Όταν έχουν πλέον εξαντληθεί, η γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση καθώς οι ωοθήκες έχουν σταματήσει να παράγουν τις απαραίτητες ορμόνες για τη διατήρηση του κύκλου.

Όσο λοιπόν μεγαλώνει μια γυναίκα, μειώνεται και η γονιμότητά της. Τα επίπεδα της ΑΜΗ μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και τη μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων. Ένα τεστ αίματος ΑΜΗ θα δείξει τις φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ ανά ηλικία.

Γενικά για τις φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ ανά ηλικία

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιες τιμές ΑΜΗ θεωρούνται φυσιολογικές. Αυτό συμβαίνει λόγω πολλών παραγόντων. Υπάρχει πληθώρα απόψεων όσον αφορά τις φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ ανά ηλικία και έγκειται καθαρά στη μέθοδο και στο εργαστήριο που θα διενεργηθεί η μέτρηση. Αντιμετωπίζονται κάποια προβλήματα όσον αφορά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων διότι η εξέταση δεν χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια ώστε να έχει οριστεί ξεκάθαρα από τους ειδικούς ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και ποιες όχι.

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα η οποία έχει υποβληθεί σε εξέταση ΑΜΗ, θα πρέπει να συζητήσει το όποιο αποτέλεσμα με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Είναι καλό σε τέτοιες περιπτώσεις, να αποφεύγεται η αυθαίρετη και βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων, βάσει ενδεχομένως οριακών τιμών που θα δει.

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η ΑΜΗ, είναι μια μόνο από τις μεθόδους εκτίμησης της γονιμότητας.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ ανά ηλικία;

  • Η ηλικία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις μετρήσεις των τιμών ΑΜΗ. Στις γυναίκες, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων ΑΜΗ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με κορύφωση περίπου στην ηλικία των 25 ετών. Τα φυσιολογικά επίπεδα ΑΜΗ ποικίλλουν ανάλογα το εργαστήριο που γίνεται η εξέταση αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνονται ως εξής:σε ηλικία μικρότερη των 24 μηνών το εύρος τιμών κυμαίνεται σε λιγότερα από 4,7 ng/mL
    από την ηλικία των 1 μέχρι την ηλικία των 12, 8,8 ng/mL
    από τα 13 μέχρι και τα 45 έτη, οι φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ κυμαίνονται από 0,9-9,5 ng/mL
    σε άτομα ηλικίας 45 ετών και πάνω, λιγότερο από 1,0 ng/mL

Αξίζει να σημειωθεί πως τα υψηλά επίπεδα ΑΜΗ δεν είναι απαραίτητα καλή ένδειξη. Τα υψηλότερα συμπτώματα ΑΜΗ μπορούν να παρουσιαστούν σε άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Έχω χαμηλή Αντιμυλλέριο Oρμόνη. Δεν θα μπορέσω να κάνω παιδιά;

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τις φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ ανά ηλικία, δεν είναι μια απάντηση που μπορεί να απαντηθεί ξεκάθαρα. Σε γενικότερο πλαίσιο, η ΑΜΗ προσδιορίζει τον πληθυσμό των διαθέσιμων πρώιμων ωοθυλακίων, συνεπώς και τη λειτουργικότητα της ωοθήκης. Η φυσιολογική λειτουργία της ωοθήκης εκφράζεται με οποιαδήποτε μέτρηση με αποτελέσματα άνω των 0,5 ng/mL.

Οποιαδήποτε μέτρηση με ένδειξη ΑΜΗ μικρότερη των 0,5 ng/mL, εκφράζει το μικρότερο εύρος διαθέσιμων πρώιμων ωοθυλακίων. Αυτό δεν δίνει ωστόσο οποιαδήποτε πληροφορία για την ποιότητα των ωοθυλακίων, ούτε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Συνεπώς, η μέτρηση της ΑΜΗ δεν αποτελεί αυτή καθαυτή ένδειξη για την γονιμότητα ή μη της γυναίκας. Με άλλα λόγια, μια γυναίκα με χαμηλή ΑΜΗ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λιγότερο γόνιμη από μια γυναίκα με υψηλότερη τιμή ΑΜΗ.

Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει συνολική εικόνα του αναπαραγωγικού της δυναμικού με υπερηχογραφημα και ογκομέτρηση ωοθηκών, μέτρηση ωοθυλάκιων (AFC), FSH και AMH.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ ανά ηλικία, επικοινωνήστε με τον Δρ. Χάρη Χηνιάδη, Μαιευτήρα – Χειρούργο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη