Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

amnioparakentisi

Αμνιοπαρακέντηση

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση και πότε πραγματοποιείται;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι ίσως η πιο γνωστή διαγνωστική εξέταση που περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος και ελέγχει τα κύτταρα του αμνιακού υγρού. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το γενετικό υλικό του εμβρύου, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν χρωμοσωμικές ή/και γονιαδιακές ανωμαλίες.

Το αμνιακό υγρό είναι αυτό που περιβάλλει το έμβρυο εντός του αμνιακού σάκου και δημιουργείται από τα ούρα του εμβρύου και τη μεμβράνη του πλακούντα. Συνεπώς, περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα από διάφορα όργανα όπως:

  • νεφρούς
  • πνεύμονες
  • πεπτικό σύστημα
  • δέρμα

Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται μετά από την 16η εβδομάδα της κύησης, λόγω κυρίως της εξαιρετικά μειωμένης πιθανότητας αποβολής συγκριτικά με το πρωτύτερο χρονικό διάστημα. Ιδανικά συστήνεται η εκτέλεσή της κατά το διάστημα από την 16η έως την 23η εβδομάδα της κύησης. Ως ανώτατο όριο θεωρείται η 32η εβδομάδα, καθώς αργότερα το αμνιακό υγρό που λαμβάνεται μπορεί να είναι πολύ αραιωμένο για τη λήψη αποτελέσματος.

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Δρ. Χάρης Χηνιάδης θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων εξετάσεων κατά την εγκυμοσύνη για τη δική σας περίπτωση. Ο Δρ. Χηνιάδης έχει πραγματοποιήσει ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση και συμβουλευτική της εγκυμοσύνης. Με την πολυετή εμπειρία του μεταδίδει στη μέλλουσα μαμά αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας.

Τι έλεγχοι γίνονται με την αμνιοπαρακέντηση;

Με την αμνιοπαρακέντηση γίνεται μία σειρά από ελέγχους για την κατάσταση της υγείας και την ανάπτυξη του εμβρύου. Η εξέταση μπορεί να εντοπίσει:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες (όπως σύνδρομο Down)
  • Συγγενείς εμβρυϊκές λοιμώξεις
  • Γονιδιακά νοσήματα (όπως μεσογειακή αναιμία και κυστική ίνωση)
  • Μεταβολικά νοσήματα

Επιπλέον, με την αμνιοπαρακέντηση μπορεί να γίνει και έλεγχος πατρότητας.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η πραγματοποίησή της;

Η αμνιοπαρακέντηση συστήνεται κυρίως σε:

  • γυναίκες άνω των 40 ετών
  • περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού κάποιας γενετικής πάθησης
  • γυναίκες με πρόσφατη λοίμωξη από ορισμένους μικροοργανισμούς
  • περιπτώσεις ανίχνευσης ανατομικών ανωμαλιών σε υπερηχογράφημα
  • αυξημένη πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας μετά από βιοχημικό έλεγχο
  • περιπτώσεις αυξημένου αμνιακού υγρού προς ανακούφιση της εγκύου

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η εξέταση περιλαμβάνει τη χρήση λεπτής βελόνας για λήψη δείγματος του αμνιακού υγρού (15-20 mL), το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για έλεγχο. Η λήψη του δείγματος γίνεται με ταυτόχρονη παρακολούθηση με υπερηχογράφημα και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Η διαδικασία είναι ανώδυνη.

Σημειώνεται ότι η ποσότητα του αμνιακού υγρού που απομακρύνεται με την αμνιοπαρακέντηση, αναπληρώνεται γρήγορα από το ίδιο το έμβρυο.

Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες (PCR) εξάγονται σε 2-3 ημέρες, ενώ ο αναλυτικός έλεγχος ολοκληρώνεται εντός 2 περίπου εβδομάδων.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την εξέταση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι καθόλα αξιόπιστη, με το ποσοστό αξιοπιστίας της να αγγίζει το 99,9%. Ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου 0,2% και είναι σαφώς αμελητέος σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα της εξέτασης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η εμπειρία του γυναικολόγου και η ακρίβεια των χειρισμών του.

Πριν την εξέταση

Πριν τη διενέργεια της αμνιοπαρακέντησης, η εγκυμονούσα θα πρέπει να αποφύγει παρεμβάσεις στην περιοχή της κοιλιάς, όπως ξύρισμα, αποτρίχωση ή επάλειψη κρέμας. Στόχος είναι να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις στο σημείο εισαγωγής της βελόνας, καθώς και πρόκληση μόλυνσης του εμβρύου από εξωτερικές ουσίες.

Είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του γυναικολόγου σε περίπτωση όπου η γυναίκα λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, για τη ρύθμισή της πριν και μετά τη διαδικασία. Επίσης, εάν η γυναίκα είναι φορέας HIV, ηπατίτιδας B ή C, ο ιατρός θα πρέπει να είναι ενήμερος ώστε να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για το έμβρυο. Επιπλέον, σε περίπτωση που η γυναίκα είναι Rhesus αρνητική, θα χρειαστεί η χορήγηση ανοσοπροφύλαξης μετά την εξέταση.

Μετά την εξέταση

Μετά την αμνιοπαρακέντηση είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συστάσεις και οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Είναι απολύτως φυσιολογικό η έγκυος να αισθανθεί ήπιο πόνο στην κοιλιακή χώρα, οπότε συστήνεται η λήψη παυσίπονου. Για την αποφυγή επιπλοκών η γυναίκα θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι κατά τις πρώτες ημέρες μετά την εξέταση, σε συνθήκες ηρεμίας και χωρίς έντονη κινητική δραστηριότητα.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας εάν:

  • παρατηρήσετε αιμορραγία ή έκκριση αμνιακού υγρού από τον κόλπο
  • παρουσιάσετε πυρετό
  • νιώθετε πόνο ο οποίος σταδιακά εντείνεται αντί να υποχωρεί

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη