Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Αδενομύωση μήτρας: Μπορώ να μείνω έγκυος με αδενομύωση;

Τι είναι η αδενομύωση μήτρας;

Αδενομύωση μήτρας προκαλείται όταν κύτταρα του ενδομητρίου (εσωτερικό μήτρας) αναπτύσσονται στο μυομήτριο (μυϊκό τοίχωμα μήτρας). Συνέπεια της πάθησης είναι η μεγέθυνση της μήτρας και η δημιουργία αδενομυωσικών εστιών.  Μέχρι στιγμής η αιτία που προκαλεί την αδενομύωση μήτρας θεωρείται η μετανέστευση των κυττάρων και η διήθηση του μυομητρίου από αυτά. Πρόκειται για μία καλοήθη πάθηση που παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα έντονης αιμορραγίας στην περίοδο, ενώ υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση καθώς είναι ορμονοεξαρτώμενη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αδενομύωση μήτρας συνυπάρχει με την ενδομητρίωση, κατά την οποία κύτταρα του ενδομητρίου αναπτύσσονται σε σημεία εκτός της μήτρας. Επίσης, έχει βρεθεί ότι συνδέεται και με άλλες γυναικολογικές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα και ο πολύποδας ενδομητρίου.

Αδενομύωση μήτρας: Ποια τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της;

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονες και επώδυνες περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις της στον οργανισμό είναι οι εξής:

 • Έντονος πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου
 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Αίσθηση πίεσης και πρηξίματος στο κάτω μέρος της κοιλιάς
 • Διαστολή της μήτρας
 • Ανάπτυξη χρόνιας αναιμίας

Οι παράγοντες κινδύνου για αδενομύωση μήτρας είναι οι εξής:

 • Ηλικία (30-35 έτη)
 • Τοκετός
 • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή
 • Διακοπή εγκυμοσύνης
 • Παχυσαρκία
 • Σύντομοι κύκλοι εμμήνου ρήσεως

Μπορώ να μείνω έγκυος με αδενομύωση μήτρας;

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η αδενομύωση σχετίζεται με την υπογονιμότητα στις νέες γυναίκες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι δυνατή η σύλληψη και η επιτυχής κύηση κατόπιν χειρουργικής αφαίρεσης του μεγαλύτερου μέρους του αδενομυωτικού ιστού. Είναι σημαντικό η ασθενής να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της σχετικά με την επίτευξη εγκυμοσύνης. Η επιτυχία στη σύλληψη εξαρτάται τόσο από την κλινική εικόνα της ασθενούς όσο και από κάθε ξεχωριστό οργανισμό.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Χάρης Χηνιάδης διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε γυναικολογικές παθήσεις και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά γυναίκες που πάσχουν από αδενομύωση μήτρας. Επιπλέον, ειδικεύεται σε θέματα υπογονιμότητας, όντας και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live. Επικοινωνήστε μαζί του για μία εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Αδενομύωση μήτρας και καρκίνος: Υπάρχει συσχέτιση;

Η αδενομύωση παρατηρείται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του ενδομητρίου. Ωστόσο, ο ίδιος ο αδενομυωτικός ιστός δεν έχει κακοήθη σύσταση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και εμποδίζουν την ασθενή στις καθημερινές της δραστηριότητες, τότε η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη. Για να διαγνωστεί η αδενομύωση μήτρας, η ασθενής υποβάλλεται σε κολπικό υπέρηχο. Με αυτόν τον τρόπο, ο γυναικολόγος μπορεί να αποκτήσει πλήρη εικόνα για το εσωτερικό της μήτρας και να αξιολογήσει το πρόβλημα. Επιπλέον, μπορεί να ζητηθεί από την ασθενή να υποβληθεί και σε μαγνητική τομογραφία της μήτρας.

Ακόμα, υπάρχει περίπτωση ο ιατρός να συστήσει και βιοψία του ενδομητρίου, προκειμένου να αποκλειστεί η συσχέτιση των συμπτωμάτων με άλλη πάθηση.

Πώς θεραπεύεται η αδενομύωση μήτρας;

Ο Γυναικολόγος συνήθως προτείνει στις ασθενείς που επιθυμούν να κάνουν παιδιά τη λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική τη γονιμότητά τους. Η συντηρητική αυτή αντιμετώπιση στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Ορμονική θεραπεία

Αν οι γυναίκες δεν σκοπεύουν να κυοφορήσουν, μπορούν να προχωρήσουν σε χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή). Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με λαπαροσκόπηση.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρείτε έντονα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας μην τα αμελείτε. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο Γυναικολόγο προκειμένου να εντοπίσει την αιτία των συμπτωμάτων και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη