Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Τραχηλίτιδα

H τραχηλίτιδα είναι οξεία ή χρόνια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, η οποία εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα του, εντός του κόλπου. Η τραχηλίτιδα εμφανίζεται σε υψηλό ποσοστό στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία.

 

Πώς προκαλείται η τραχηλίτιδα;

Η τραχηλίτιδα μπορεί να προκληθεί από:

  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. χλαμύδια, γονόρροια)
  • Ιογενείς φλεγμονές (π.χ. έρπη γεννητικών οργάνων, HPV)
  • Βακτηριακές μολύνσεις
  • Χρήση ταμπόν
  • Κολπικά ενθέματα (π.χ. διάφραγμα, κολπικός πεσσός)
  • Αλλεργία στη χρήση λάτεξ
  • Συχνή εναλλαγή συντρόφων
  • Καρκίνο τραχήλου της μήτρας με φλεγμονώδη μορφή

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, η τραχηλίτιδα οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό του τραχήλου που προκαλείται από μικροοργανισμούς, όπως σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο. Ενώ παράλληλα, ο τοκετός, οι εκτρώσεις . οι αποξέσεις δύνανται να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή.

 

Ποια συμπτώματα δημιουργεί η τραχηλίτιδα;

 

Η τραχηλίτιδα μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα με τα πιο συνηθισμένα να είναι τα εξής:

  • Κολπικές εκκρίσεις (βλεννοπυώδης έκκριση)
  • Κνησμός
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Κολπική αιμόρροια
  • Πυελικός πόνος
  • Βάρος στην πυελική περιοχή
  • Υπογονιμότητα (οξεία τραχηλίτιδα)

 

Επιπροσθέτως, οι τραχηλίτιδες γονορροϊκής αιτιολογίας μπορεί να συνοδεύονται από ουρηθρίτιδα, προκαλώντας συχνοουρία ή δυσουρία.

 

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η τραχηλίτιδα;

Για τη διάγνωση της τραχηλίτιδας θα χρειαστεί να διενεργηθεί κολπική εξέταση από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο. Μέσα από την κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη ερυθρότητας στον τράχηλο ή κολπικού πυώδους υγρού. Παράλληλα για την ακριβή διάγνωση είναι απαραίτητη η διεξαγωγή τεστ Παπ, ώστε να αναλυθεί η κυτταρική δομή του τραχήλου και της μήτρας και να διαπιστωθούν πιθανές αλλοιώσεις. Επίσης, δύναται να πραγματοποιηθεί καλλιέργεια κολπικού – τραχηλικού υγρού.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τραχηλίτιδα;

Η αντιμετώπιση της τραχηλίτιδας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Για την επιλογή της πρέπουσας θεραπείας είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν την ηλικία της γυναίκας και τη βαρύτητα της φλεγμονής.  Στην περίπτωση που υπάρχει οξεία τραχηλίτιδα, η οποία συνοδεύεται από κολπίτιδα, τότε γίνεται προσπάθεια καταπολέμησης του μικροοργανισμού. Έτσι, η τραχηλίτιδα που προκαλείται από κάποια βακτηριακή λοίμωξη αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Η χρόνια τραχηλίτιδα μπορεί να θεραπευτεί, είτε συντηρητικά ή ακόμα και με κάποια χειρουργική    μέθοδο. Συγκεκριμένα, η τραχηλίτιδα που προκαλείται από τον ιό HPV, αρκετά συχνά αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική αφαίρεση των σοβαρών αλλοιώσεων.

 

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση της τραχηλίτιδας περιλαμβάνει συχνά την αφαίρεση της ζώνης μετάπτωσης του κολποτραχηλικού επιθηλίου (LLETZ).

Η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου, εξαρτάται κατά πολύ από την αιτιολογία και την εξειδίκευση του ιατρού. Στην περίπτωση που η τραχηλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και δεν δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στην ασθενή, μπορούν να υπάρξουν υποτροπιάζουσες τραχηλίτιδες. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση της ασθενούς από τον ιατρό.

Η τραχηλίτιδα αποτελεί μια συχνά εμφανιζόμενη φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, η οποία θα πρέπει να θεραπεύεται εξατομικευμένα από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο. Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης είναι εξειδικευμένος Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της τραχηλίτιδας. Ο ιατρός είναι συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης Αναπαραγωγής Be-Live. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία.

 

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη