Search
Close this search box.

για ΡΑΝΤΕΒΟΥ καλέστε +30 2107215034

Mini IVF: Φυσικός κύκλος / Τροποποιημένος Φυσικός Κύκλος / Κατάψυξη Εμβρύων

φυσικός κύκλος

Τι είναι ο φυσικός κύκλος;

 

Ως φυσικός κύκλος χαρακτηρίζεται η μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πραγματοποιείται χορήγηση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών και ακολουθείται μια πιο φυσική διαδικασία. Αντί για τη χορήγηση ορμονών, παρακολουθείται η φυσική ωρίμανση του ωαρίου. Το ωάριο συλλέγεται, γονιμοποιείται στο εργαστήριο και, εφόσον το έμβρυο που θα προκύψει είναι καλής ποιότητας, καταψύχεται ή πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά. Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα στο ζευγάρι να προσπαθήσει πολλές φορές μέχρι να πετύχει το στόχο του.

 

Ο φυσικός κύκλος στην εξωσωματική

 

Ο φυσικός κύκλος χρησιμοποιούνταν ως μέθοδος ήδη από το 1978, οπότε ήρθε στον κόσμο το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν και το ξεκίνημα της εξωσωματικής έγινε με φυσικό κύκλο χωρίς διέγερση των ωοθηκών, η θεραπεία της υπογονιμότητας έχει πλέον αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση φαρμάκων. Με το πέρασμα του χρόνου, ανακαλύφθηκαν νέες μέθοδοι εξωσωματικής που αποδείχθηκαν περισσότερο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

 

Φυσικός Κύκλος: Πλεονεκτήματα

 

Ανεξάρτητα με τις νέες μεθόδους εξωσωματικής που υπάρχουν, ο φυσικός κύκλος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί, ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αφού σχετίζεται με:

  • Σχεδόν μηδενικό ποσοστό πολλαπλής κύησης
  • Μηδενικό κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • Χαμηλό κόστος ανά φυσικό κύκλο
  • Παράλληλα, αποτελεί μια λιγότερο χρονοβόρα θεραπεία, λιγότερο απαιτητική σωματικά και συναισθηματικά για το ζευγάρι.

 

Ο φυσικός κύκλος είναι πάντοτε αποτελεσματικός;

 

Η αποτελεσματικότητα του φυσικού κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης παρεμποδίζεται από τα υψηλά ποσοστά ακύρωσης, λόγω της πρόωρης ωρίμανσης των ωαρίων. Είναι, επίσης, πιθανό τα ωοθυλάκια να μην περιέχουν ωάριο.
Σε 20 επιλεγμένες μελέτες με συνολικά 1800 φυσικούς κύκλους, τα αποτελέσματα ήταν: 819 εμβρυομεταφορές (45,5% ανά κύκλο) και 129 εγκυμοσύνες (7,2% ανά κύκλο και 15,8% ανά εμβρυομεταφορά). Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ποιες είναι οι κατάλληλες υποψήφιες για θεραπεία με φυσικό κύκλο.

 

Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες;

 

Ο φυσικός κύκλος επιλέγεται από τις γυναίκες που:

  • Δεν παράγουν ωάρια με τη διέγερση των ωοθηκών – πτωχές απαντήτριες
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται να πάρουν γοναδοτροπίνες για ιατρικούς λόγους
  • Επιλέγουν για προσωπικούς λόγους (π.χ. θρησκευτικούς) να μην πάρουν φάρμακα και να μην παραχθούν πολλά ωάρια

 

Φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης: Είναι μια βιώσιμη επιλογή θεραπείας;

 

Σε ένα φυσικό κύκλο, αναπτύσσεται συνήθως μόνο ένα ωοθυλάκιο με ένα αυγό στο εσωτερικό του. Ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η αναρρόφηση του ωαρίου αυτού χωρίς τη χρήση φαρμάκων για τη διέγερση της ωοθήκης. Οι ασθενείς παρακολουθούνται με υπερήχους και γίνεται ωοληψία . Εάν η ωοληψία είναι επιτυχής, το ωάριο γονιμοποιείται και μεταφέρεται στη μήτρα.
Κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη είναι η χρήση λιγότερων φαρμάκων και το χαμηλότερο κόστος ανά κύκλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει λιγότερη παρακολούθηση με υπερήχους και εξετάσεις αίματος από ό,τι στον κλασσικό κύκλο εξωσωματικής. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται οι ίδιες τεχνικές διαδικασίες για την ωοληψία, τη γονιμοποίηση και την εμβρυομεταφορά, αλλά μόνο για το ένα αυγό ή έμβρυο.

 

Φυσικός Κύκλος: Μειονεκτήματα

 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο παρουσιάζει κάποια σημαντικά μειονεκτήματα που έχουν συμβάλει στο να περιοριστεί η χρήση της. Για παράδειγμα:
Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, δεν ανακτάται ωάριο.
Ένα επιπλέον 20% των κύκλων δεν παράγει κανένα έμβρυο και δεν καταλήγει σε εμβρυομεταφορά.
Το ποσοστό εγκυμοσύνης που προκύπτει μετά τη μεταφορά κυμαίνεται στο 2-25%, ανάλογα με την ηλικία.

Σαφώς, ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει οικογένεια με εξωσωματική σε φυσικό κύκλο έχει μικρότερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης σε σύγκριση με ένα ζευγάρι που ακολουθεί τον κανονικό κύκλο εξωσωματικής.

Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Χάρης Χηνιάδης εξειδικεύεται στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Ο ιατρός και η ομάδα του έχουν αντιμετωπίσει απαιτητικές περιπτώσεις, βοηθώντας τα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού, ώστε να αναζητήσετε από κοινού τη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης που είναι καταλληλότερη για εσάς.

Τροποποιημένος φυσικός κύκλος

Collect & freeze

Οι σύγχρονες συνθήκες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο έχουν οδηγήσει τις γυναίκες να καθυστερούν την τεκνοποίηση μέχρι να ολοκληρώσουν την καριέρα τους ή μέχρι να βρουν την εργασία που επιθυμούν και να είναι οικονομικά αυτόνομες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που είναι άνω της ηλικίας των 40 ετών και επιθυμούν να κάνουν παιδί.

Δυστυχώς με τα χρόνια το ωοθηκικό δυναμικό της γυναίκας μειώνεται και η δυνατότητα να παράγουν πολλά και καλά ωάρια, τα οποία θα είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνεται και αυτή. Όταν λοιπόν προσπαθούμε να πετύχουμε εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες οι οποίες είναι άνω των 40-41 ετών ή ακόμα και σε γυναίκες οι οποίες είναι μικρότερης ηλικίας και έχουν πτωχή απάντηση στα φάρμακα τα οποία χορηγούμε, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση.

Δηλαδή, είτε χορηγήσουμε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, είτε χορηγήσουμε πολύ μικρές το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: καταλήγουμε να έχουμε ένα με δύο έμβρυα, το οποίο είναι και ο ορισμός της πτωχής απάντησης των ωοθηκών. Γι’ αυτό και οι γυναίκες αυτές ονομάζονται πτωχές απαντήτριες.

 

Τι διαφορά έχει ο φυσικός κύκλος με τον τροποποιημένο φυσικό κύκλο;

 

Έχουμε λοιπόν καταλήξει στον τροποποιημένο φυσικό κύκλο, όπου κατά κάποιο τρόπο ξεγελάμε τις ωοθήκες και χορηγούμε πολύ μικρή ποσότητα φαρμάκων –γοναδοτροπινών-με αποτέλεσμα να έχουμε την σιγουριά ότι θα πάρουμε 1-2 ωάρια από τα ωοθυλάκια της γυναίκας χωρίς να κινδυνεύουμε να έχουμε ερρηγμένα ωοθυλάκια, όπως συμβαίνει στο φυσικό κύκλο. Αυτή λοιπόν είναι μια παραλλαγή του φυσικού κύκλου.
Γίνεται λοιπόν μια θεραπεία επαναλαμβανόμενων προσπαθειών όπου τα ωάρια που ανευρίσκονται γονιμοποιούνται κάθε φορά με το σπέρμα του συντρόφου και τα έμβρυα που δημιουργούνται καταψύχονται. Όταν συγκεντρωθούν 3-4 έμβρυα πολύ καλής ποιότητας, αυτά αποψύχονται και γίνεται μία μόνο εμβρυομεταφορά με όλα τα έμβρυα μαζί. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής φθάνουν το 25% ανά εμβρυομεταφορά, ποσοστό εξαιρετικό ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

 

Πόσοι τροποποιημένοι φυσικοί κύκλοι χρειάζονται;

 

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι συνήθως χρειάζονται αρκετοί κύκλοι (1-3) για να συλλέξουμε τελικά 3 έμβρυα καλής ποιότητας. Η οικονομική επιβάρυνση όμως είναι σημαντικά μικρότερη γιατί η χρέωση είναι ίδια με το φυσικό κύκλο και επιπλέον γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά. Ταυτόχρονα είναι σημαντικά μικρότερο και το ψυχολογικό κόστος γιατί το ζευγάρι δεν ταλαιπωρείται με συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα μετά από εμβρυομεταφορές ενός εμβρύου κάθε φορά.

Σκοπός μας δηλαδή είναι η επίτευξη της βέλτιστης διέγερσης ανά έμβρυο που δημιουργούμε, ένας στόχος προς τον οποίο όλοι αγωνιζόμαστε και πρόθεση της ιατρικής είναι πάντα να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος χρησιμοποιεί χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων για να επιτευχθεί η μεταφορά 4 εμβρύων. Αυτή η προσπάθεια έχει μεγαλύτερη επιτυχία από το φυσικό κύκλο και έχει πολλαπλά οφέλη.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια χαμηλού κινδύνου και φιλική προς την ασθενή διαδικασία, η οποία όμως πρέπει να γίνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις πτωχής ανταπόκρισης, δηλαδή σε γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία ή στα πρόθυρα της πρόωρης εμμηνόπαυσης, οι οποίες συνήθως δεν έχουν εναλλακτική λύση.

κατάψυξη εμβρύων

Vitrification / Υαλοποίηση

Όταν ένα ζευγάρι υπόκειται σε εξωσωματική γονιμοποίηση η γυναίκα λαμβάνει μια ποσότητα ορμονών η οποία προκαλεί ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών έτσι ώστε αυτές να παράγουν περισσότερα από ένα ωάρια.
Όσα περισσότερα ωάρια παραχθούν από τη γυναίκα και συλλεχθούν από τον γυναικολόγο, τόσα περισσότερα από αυτά θα είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση από το σπέρμα του συζύγου. Κατά συνέπεια είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες κάποια από τα έμβρυα αυτά να είναι καλής και άριστης ποιότητας ώστε όταν μεταφερθούν πίσω στη μήτρα της γυναίκας να υπάρχουν καλές πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Η κατάψυξη εμβρύων είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στις γυναίκες να αποθηκεύσουν τα έμβρυα τους για μελλοντική χρήση. Διαφέρει από τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων, όπου εκεί αποθηκεύονται τα αυγά (ωάρια) που δεν είναι γονιμοποιημένα.
Η επιτυχής γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τουλάχιστον ένα έμβρυο, το οποίο μεταφέρεται στην μήτρα, και αν όλα πάνε καλά θα αναπτυχθεί. Αν προκύψουν περισσότερα από ένα έμβρυα, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν επιθυμείτε την κατάψυξή τους, τη δωρεά ή την απόρριψή τους.

 

Τι γίνεται όμως όταν παραχθούν παραπάνω καλά έμβρυα από όσα χρειάζονται;

Έχουμε πλέον την δυνατότητα να καταψύχουμε τα έμβρυα και να τα συντηρούμε σε βαθιά κατάψυξη. Ταυτόχρονα η μεταφορά στη μήτρα «κατεψυγμένων» εμβρύων είναι μια διαδικασία πολύ πιο απλή από την εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί η γυναίκα δεν παίρνει ενέσιμα φάρμακα.
Η κατάψυξη λοιπόν των εμβρύων έχει γίνει καθημερινή πράξη για τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Όταν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος με την εξωσωματική γονιμοποίηση και έχει κατεψυγμένα έμβρυα τότε τα χρησιμοποιούμε στην επόμενη φάση θεραπείας, τη «Μεταφορά Κρυοκατεψυγμένων Εμβρύων».

  • Η κατάψυξη πραγματοποιείται μετά την ωοληψία. Τα έμβρυα που προκύπτουν από τα γονιμοποιημένα ωάρια καταψύχονται αν:
    Είναι περισσότερα από όσα πρόκειται να μεταφερθούν στη μήτρα
  • Δεν θα γίνει μεταφορά για λόγους ποιότητας του ενδομητρίου, ενδομητρίωσης ή άλλους ιατρικούς λόγους
  • Θα γίνει βιοψία εμβρύων (προεμφυτευτικός έλεγχος) για χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή γονιδιακές νόσους
  • Για οποιοδήποτε λόγο επιθυμεί το ζευγάρι ή η μέλλουσα μητέρα.

 

Πόσο επιτυχής είναι η διαδικασία αυτή;

Η διαδικασία κατάψυξης εμβρύων έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να γεννήσουν υγιή μωρά. Με την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά εγκυμοσύνης μεταξύ κατεψυγμένων και φρέσκων εμβρύων.

 

Πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα τα έμβρυα;


Τα έμβρυα συνήθως αποθηκεύονται για διάστημα 10 ετών. Ένα σωστά κατεψυγμένο έμβρυο μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει εκτενέστερα για τις προϋποθέσεις κατάψυξης και το κόστος.

 

Η κατάψυξη μπορεί να βλάψει τα έμβρυα;

Κατά τη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης χρησιμοποιούμε τα καλύτερα έμβρυα. Ο γιατρός σας είναι αρμόδιος να καταλάβει και να σας αναφέρει εάν ένα έμβρυο είναι κατάλληλο για μεταφορά.
Σύμφωνα με έρευνες, η κατάψυξη και η απόψυξη των εμβρύων δεν βλάπτει τα μωρά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων;

Είναι το ίδιο ασφαλής με τη διαδικασία μεταφοράς φρέσκων εμβρύων. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την πιθανότητα πολύδυμης κύησης μεταφέροντας ένα μόνο έμβρυο στην μήτρα.

 

Τι συμβαίνει αν δεν χρησιμοποιηθούν όλα τα έμβρυα;


Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να επιλέξετε είτε τη δωρεά τους ή την απόρριψή τους. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται γραπτή συγκατάθεση.

 

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Χάρη Χηνιάδη και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για τη θεραπεία, καθώς και αν είστε κατάλληλη υποψήφια. Μαζί θα βρείτε εξατομικευμένη λύση με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.

δείτε περισσότερα

εξωσωματική γονιμοποίηση

Κονδυλώματα – HPV

Λαπαροσκοπική – Ρομποτική
& Υστεροσκοπική Χειρουργική

Εγκυμοσύνη