• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Τεστ Παπανικολάου

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου εφευρέθηκε από τον Γεώργιο Παπανικολάου το 1928 και αφορά τη λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και την εξέτασή τους στο μικροσκόπιο. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε πιθανές προκαρκινικές αλλλοιώσεις στον τράχηλο.


Πως γίνεται το τεστ;

Κατά την γυναικολογική εξέταση ρουτίνας, ο γυναικολόγος αποσπά με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό ξύσιμο και τίποτε περισσότερο. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη.


Πως εξετάζονται τα κύτταρα;

Τα κύτταρα απλώνονται σε μικρά γυάλινα πλακάκια και μετά από μια μικρή επεξεργασία, ελέγχονται από τονκυτταρολόγο στο μικροσκόπιο για πιθανές ανωμαλίες.


Ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο και πόσο συχνά;

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο μαζί με την γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Οι γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωσθεί πρόβλημα ελέγχονται κάθε 6 μήνες ή καμιά φορά και κάθε 4 μήνες. Ο ετήσιος έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση.


Πόσο αναγκαίο είναι;

Το τεστ Παπ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ανιχνεύει πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα και μπορούμε να προβούμε σε κατάλληλη θεραπεία πριν ακόμα εμφανιστεί ο καρκίνος. Ουσιαστικά αποτελεί το μοναδικό μέσο που αφορά πρόληψη και όχι αντιμετώπιση του καρκίνου. Κατά συνέπεια σώζει χιλιάδες ζωές και είναι σοβαρό λάθος να μην εκμεταλλεύονται οι γυναίκες το εξαιρετικό αυτό πλεονέκτημα.


Τι διαγνωστική ακρίβεια έχει;

Το κλασσικό τεστ Παπ έχει περίπου 80% ακρίβεια στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων. Αυτό συμβαίνει γιατί το δείγμα που συλλέγεται παραμένει σε ένα ποσοστό του στη συσκευή λήψης (βούρτσα, σπάτουλα) και μόνο το 20% επιστρώνεται στο γυάλινο πλακάκι που εξετάζουμε στο μικροσκόπιο. Επομένως είναι πιθανό, να μην βρεθούν προκαρκινικά ή καρκινικά κύτταρα εάν αυτά υπάρχουν μόνο στο δείγμα που παρέμεινε στη συσκευή λήψης. Επιπλέον κατά την λήψη του δείγματος από τον τράχηλο, ο γιατρός εκτός από κύτταρα συλλέγει και αλλά υλικά όπως αίμα και βλέννη. Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν τα προς εξέταση κύτταρα, δυσκολεύουν την αξιολόγηση στο μικροσκόπιο και μπορεί να οδηγήσουν σε μη αξιόπιστη διάγνωση.