• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η Υστεροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος μέσω της οποίας εξετάζεται το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας για την διάγνωση και αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου όπως ινομυώματα, πολύποδες , συμφύσεις , υπερπλασία και αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών μήτρας. Η μέθοδος της υστεροσκόπησης προβλέπεται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, αποβολών και αιμορραγιών (μητρορραγία ή μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία)


Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η Λαπαροσκόπηση στοχεύει στον έλεγχο της κοιλιάς και ειδικότερα στην πληρέστερη αξιολόγηση των έσω γεννητικών οργάνων δηλαδή της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Η λαπαροσκόπηση ενδείκνυται για τις περισσότερες γυναικολογικές παθήσεις όπως είναι η αφαίρεση ινομυωμάτων, η αφαίρεση κύστεων στις ωοθήκες, η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, η λύση συμφύσεων και η αφαίρεση σαλπίγγων Πραγματοποιείται με την εργαλεία που χωρούν σε πολύ μικρές τομές αποφεύγοντας έτσι τη μεγάλη τομή στην κοιλιά και εξασφαλίζοντας λιγότερο πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση.


Πώς συμβάλουν στην αναπαραγωγή η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση;

Ο ρόλος της υστεροσκόπησης και της λαπαροσκόπησης στην υποβοηθούμενη παραγωγή είναι εξαιρετικά σημαντικός. Μέσω της υστεροσκόπησης μπορούμε να δούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοιλότητα της μήτρας, η οποία θα υποδεχθεί το έμβρυο, ενώ μέσω της λαπαροσκόπησης μπορούμε να ελέγξουμε τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας.


Πώς συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ινομυομάτων η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση;

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που δημιουργούνται και μεγαλώνουν κάτω από το περίβλημα της μήτρας, μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας ή τέλος στην ενδομήτρια κοιλότητα. Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα δεν είναι εντελώς γνωστά, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και γενετικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τους. Τα ινομυώματα δεν αποτελούν μοναδική αιτία υπογονιμότητας, ωστόσο, η θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορούν να επηρεάσουν τη δυνατότητα σύλληψης, λόγω των ανατομικών και λειτουργικών διαταραχών που επιφέρουν στη μήτρα. Με την βοήθεια της υστεροσκόπησης γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος για την εύρεση των ινομυωμάτων που επηρεάζουν το ενδομήτριο, ενώ με την λαπαροσκόπηση μπορεί να επιτευχθεί τόσο η διάγνωση όσο και η ανώδυνη αφαίρεση τους.


Τι είναι το Διάφραγμα της μήτρας και πως η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση συμβάλουν στην αντιμετώπιση του;

Το διάφραγμα της μήτρας είναι ένας τύπος ανωμαλίας, που υπάρχει εκ γενετής και το οποίο αποτελείται από ένα «τοίχωμα» που διατρέχει κατά μήκος την κοιλότητα της μήτρας, διαχωρίζοντας την είτε μερικώς είτε πλήρως σε δύο κοιλότητες. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη ανωμαλία της μήτρας και συνδέεται με τον υψηλότερο κίνδυνο αποβολών. Με την βοήθεια της υστεροσκόπησης πραγματοποιείται η τομή και αφαίρεση του διαφράγματος. Από την άλλη, η λαπαροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την υστεροσκόπηση για να διαφοροποιήσει το διάφραγμα της μήτρας από άλλες ανωμαλίες της μήτρας που έχουν παρόμοια υστεροσκοπική εμφάνιση, αλλά δεν μπορούν να επιδιορθωθούν με υστεροσκόπηση.


Τι είναι η Υδροσάλπιγγα και πως θεραπεύεται;

Υδροσάλπιγγα ονομάζεται η σάλπιγγα η οποία είναι κλειστή στο τελικό της άκρο και εμπεριέχει υγρό και αποτελεί παράγοντα χρόνιας φλεγμονής. Σε αυτή την περίπτωση η σάλπιγγα διατείνεται και η λειτουργία των κροσσωτών κυττάρων διακόπτεται. Το υγρό των υδροσαλπίγγων, ή οι παραγόμενες τοξικές ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εμφύτευση του εμβρύου στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η διάγνωση των υδροσαλπίγγων γίνεται κυρίως με υστεροσαλπιγγογραφία και τεκμηριώνεται με την λαπαροσκόπηση.


Τι είναι η Ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζεται;

Η ενδομητρίωση είναι η δεύτερη, μετά το ινομύωμα, συχνότερη καλοήθης γυναικολογική πάθηση και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη και λειτουργία ενδομητρικού ιστού εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Το ενδομήτριο είναι ο ιστός που επενδύει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας και αποτελεί τη φυσιολογική θέση ανάπτυξης και λειτουργίας του εμβρύου. Η οριστική διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται με τη λαπαροσκόπηση η οποία αποτελεί τη μέθοδο εκλογής. Με τη λαπαροσκόπηση προσδιορίζεται επακριβώς η έκταση και το στάδιο της ενδομητρίωσης και προχωρούμε σε ταυτόχρονη χειρουργική θεραπεία.


Ιατρός Χάρης Χ. Χηνιάδης- Γυναικολογία, Μαιευτική,Υπογονιμότητα

Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης , Γυναικολόγος Αναπαραγωγής , είναι Συνεργάτης της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ και εξειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, την λαπαροσκοπική-ρομποτική και υστεροσκοπική χειρουργική και στην μαιευτική-γυναικολογική υπερηχογραφία. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.